ΧΑ: Στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης

Μοχλό της ανόδου της αγοράς αποτέλεσαν οι τραπεζικές μετοχές (ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 12,39%), οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ενέργειες, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης, με την προσφορά για ομόλογα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες για μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών εξελίξεων βρίσκονται πλέον οι εξελίξεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μπει σε μια ζυγαριά στην οποία ο καθένας βάζει το δικό του βάρος και τις δικές του επιδιώξεις. Οι παλαιοί μέτοχοι θέλουν να αποφύγουν το dilution, οι ομολογιούχοι το κούρεμα των senior bonds, οι ενδιαφερόμενοι νέοι στρατηγικοί επενδυτές να τοποθετηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών, οι καταθέτες να διαφυλάξουν τις καταθέσεις τους και οι επιχειρήσεις να βρουν ξανά δανειοδοτήσεις. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της τραπεζικής κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, η δήλωση του Ντράγκι για την ανεξαρτητοποίηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από αυτήν της αξιολόγησης απεικονίζει τις προθέσεις του ΔΣ της ΕΚΤ, του SSM και της Κομισιόν και μάλλον διευκολύνει τις διεργασίες.

Το πιο σημαντικό ζήτημα βέβαια είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες γύρω στα τέλη Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, πτώση 27% κατέγραψε η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές, εν αντιθέσει με τους Έλληνες. Απενεργοποιήθηκαν 4.535 μερίδες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ξένοι επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εκροές 2,58 εκατ. ευρώ, από εισροές 19,32 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 2,41 εκατ. ευρώ, έναντι εκροών 19,61 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*