Μετεγγραφές , συνεργασίες αλλά όχι μεταναστεύσεις για τις ασφαλιστικές είναι το ζητούμενο της κρίσης

 

[starbox]

 

H περίπτωση της  «Αιγαίον Ασφαλιστικής» με την μετεγγραφή των χαρτοφυλακίων σκαφών σε ξένες εταιρείες στο Λονδίνο αποτελεί μία ακόμη περίπτωση «επιχειρηματικής μετεγγραφή» στην Ελλάδα αλλά ίσως και  την πρώτη περίπτωση που μία ασφαλιστική εταιρεία στρέφεται στο εξωτερικό χωρίς να αλλάξει διοίκηση και μέτοχο.  Μέχρι τώρα είχαμε πωλήσεις ελληνικών εταιρειών σε ξένες εταιρείες αλλά η περίπτωση της «Αιγαίον» παραπέμπει σε περίπτωση ΒΙΟΧΑΛΚΟ.  Διατηρούμε μεν τις ελληνικές εργασίες και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα  και  τις ‘προστατεύουμε’ στο εξωτερικό.

Η κίνηση της Αιγαίον έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ήθελε να ακολουθήσει η εταιρεία τη ροή των ναυτιλιακών εργασιών στο Λονδίνο , αφού και οι εφοπλιστές πραγματοποιούν την μεγάλη έξοδο προς το Λονδίνο.  Ο δεύτερος ήταν γιατί ήθελε να προφυλάξει και τα χαρτοφυλάκιά του από τον εγχώριο ανταγωνισμό και την κρατική φορολογία.  Σε κάθε περίπτωση η Αιγαίον δημιουργεί προηγούμενο εξωστρέφειας (μετά τη συνεργασία με την DARAG) , δείγμα ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να έχουν διεξόδους απέναντι στα οικονομικά αδιέξοδα.

Το άλλο μήνυμα που περνά  είναι ότι οι ξένοι δεν έχουν ξεγράψει την Ελλάδα από τον ασφαλιστικό χάρτη.  Θέλουν να κάνουν δουλειές με έλληνες (φάνηκε και στο συνέδριο της Ύδρας) αλλά και να αποκτήσουν προσβάσεις σε εργασίες με άλλους κλάδους όπως είναι ο ναυτιλιακός, ο τουριστικός κλπ.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις , η «επιχειρηματική μετανάστευση» ουσιαστικά αποτελεί μία διέξοδο  στην πίεση της φορολογίας , της μεγάλης μείωσης της ζήτησης και της αύξησης του ανταγωνισμού.  Όσοι θα θελήσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν στην ελληνική αγορά, θα χρειαστεί να ‘ανοίξουν πόρτες’  ανοίγοντας συνεργασίες με ξένους συνεταίρους. Η περίπτωση του όλα τα καταφέρνω μόνος μου έχει τελειώσει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*