INTERAMERICAN και εργαζόμενοι στο πλευρό του «Διογένη»

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης, πολυετούς σχέσης που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διογένης» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εργαζόμενοι της εταιρείας έγιναν «πωλητές για μια ώρα» του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Στην ομάδα συμμετείχαν 10 εργαζόμενοι, που φόρεσαν το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο του πωλητή και πήραν θέση στον σταθμό ΦΙΞ του μετρό, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία παρέχει σταθερά πόστο πώλησης του περιοδικού στα γραφεία της κάθε μήνα, από το ξεκίνημα της έκδοσης το 2013, υποστηρίζοντας με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων της την κοινωνική επανένταξη και το δικαίωμα της αξιοπρέπειας των περιθωριοποιημένων ατόμων.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo). Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τα περιοδικά δρόμου, η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες: είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες μορφές τους. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4 ευρώ), το 67,5% (δηλαδή τα 2,70 ευρώ) αφορούν απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Από την πλευρά της INTERAMERICAN οι εθελοντές βίωσαν και φέτος, όπως και πέρυσι, τη μοναδική εμπειρία της πώλησης στον δρόμο για κοινωνικό σκοπό. «Συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να τραβήξεις το βλέμμα και την προσοχή των συνανθρώπων σου, καθώς οι περισσότεροι προσπερνούν βιαστικά» παρατηρεί η Μ. Κατσαρού, εργαζόμενη στην εταιρεία. Στην ομάδα των εθελοντών της INTERAMERICAN, που έγιναν πωλητές του περιοδικού «σχεδία», συμμετείχαν και οι Ά. Αισώπου, Β. Αισώπου, Ν. Ζορντός, Έ. Τόλη, Α. Σταθακόπουλος, Έ. Άνθη, Ι. Μ. Μοσχίδου, Β. Αραβανή και Χ. Ελευθερίου.

Η INTERAMERICAN ως χορηγός και ο «Διογένης» συμπράττουν από το 2007 και για την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», με τη συμμετοχή της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org), που οργανώνεται ετησίως σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη και με πλήθος συμμετοχών – τον Νοέμβριο του 2018 στο Μεξικό είχαν παρουσία αποστολές από 48 χώρες. Η εταιρεία έχει διακριθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ο ΜΚΟ «Διογένης» επιτελεί αναγνωρίσιμο έργο και αξιολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία (10), με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς κύρους αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης. Υπογραμμίζεται ότι ο «Διογένης» δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ σε κάθε 1 ευρώ που δαπανά, αντιστοιχεί αξία από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει για την ελληνική οικονομία της τάξεως των 5,3 ευρώ (στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κυκλοφορία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» – Δεκέμβριος 2016).

Ο εθελοντισμός στην INTERAMERICAN αποτελεί στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας με θεσμική διάσταση, αφού από το 2010 έχει τεθεί σε εφαρμογή Κώδικας Αρχών της εταιρικής κίνησης «Εθελοντές Ζωής», με γνώμονα την έμπρακτη ανάδειξη της συνάφειας μεταξύ ασφαλιστικής και κοινωνικής αποστολής και τη συμμετοχή των εργαζομένων, ατομικά και συλλογικά, σε πρωτοβουλίες ευθυγραμμισμένες με τον κοινωνικό προσανατολισμό και την υπευθυνότητα της εταιρείας. Οδηγός για την INTERAMERICAN είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως π.χ. στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας (Στόχος 1), καθώς και οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της νεότευκτης, τοπικής συνιστώσας Global Compact Network Hellas, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για πολιτικές και δράσεις που συγκλίνουν στις επιταγές για έναν καλύτερο κόσμο, τις οποίες προωθεί παγκοσμίως ο Οργανισμός.

Εξ. φωτό: Οι εθελοντές εργαζόμενοι της INTERAMERICAN με το γιλέκο του πωλητή και το περιοδικό «σχεδία» στα χέρια τους, στον σταθμό ΦΙΞ του μετρό (φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*