ΤΕΑ: Ανάμεσα στην αυτονομία και την κρατική παρέμβαση

Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Ομιλία με τίτλο: «Επαγγελματική Ασφάλιση (Τ.Ε.Α.): Ανάμεσα στην αυτονομία και την κρατική παρέμβαση» παρέθεσε ο κ. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

“Αυτό που με απασχολούσε ανέκαθεν ήταν η χάραξη αρχών, κατά ποσό δηλαδή μπορεί ο νομοθέτης να χαράξει αρχές και να μείνει πιστός σε αυτές. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα δαιδαλώδες σύστημα και αν δεν υπάρχουν αρχές φτάνουμε σε ένα ανορθολογικό αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο χώρος της αυτονομίας του ταμείου και ποια είναι η κρατική παρέμβαση; Ο πρόσφατος Νόμος κάνει ένα λίφτινγκ των επαγγελματικών συντάξεων. Έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΤΕΑ.

Η χάραξη των αρχών είναι το πρόβλημα του συστήματος. Κίνδυνος για νέα νόθευση αρχών. Τα ΤΕΑ δεν πρέπει να έχουν την μεταχείριση ενός κρατικού προσώπου. Χωρίς ευνοϊκή φορολόγηση θα μειωθεί ο χώρος της επαγγελματικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ανώτατο ποσό φοροαπαλλαγής. Ατόπημα, η εξίσωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ -τα ΤΕΑ είναι κοινωνικά Ταμεία, δεν είναι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είναι λάθος να τα βλέπετε, έτσι,

Θετικό κομμάτι η θωράκιση των συστημάτων, ο εποπτικός έλεγχος.

Μόλις το 2002 έχουμε τα πρώτα ΤΕΑ. Μετά από μια 20ετία η επαγγελματική ασφάλιση βρήκε κάποιον διστακτικό βηματισμό. Η αφετηριακή σκέψη του νομοθέτη ήταν να δώσει πνοή στον 2ο πυλώνα και να την ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Το στοίχημα παραμένει ανοικτό.

Ο νόμος επεδίωξε να διευκολύνει την σύσταση των ΤΕΑ αλλά πρέπει το ταμείο να έχει μια ενιαία κλαδική ιδιότητα”.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο 2ος πυλώνας αποτελεί μία σύμβαση. “Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, τα ΤΕΑ προσφέρουν αυτήν την κλαδική διαφοροποίηση. Ο 2ος πυλώνας φέρει μία ετερογένεια.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*