Θ. Χαντζαρίδης: Κρίσιμος και ουσιαστικός ο ρόλος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων

Το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα αλλά και η σταθερότητα των οικονομικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων στηρίζονται και στη δραστηριότητα της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια ζωής. Στα μισά από αυτά, την ΑΕΔΑΚ διευθύνει ο οικονομολόγος, διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων, Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης.

Γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο, ο κ. Χαντζαρίδης έχει να παρουσιάσει μια πλούσια επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στα επαγγελματικά ταμεία.

Μιλώντας στο ΧΡΗΜΑ, ο κ. Χαντζαρίδης αναλύει όχι μόνο τις νέες δυνατότητες της εταιρείας που διαχειρίζεται τα αμοιβαία κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τις προοπτικές της αγοράς μας…

Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Συμπληρώνετε ήδη 12 χρόνια στη Διεύθυνση της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Έχει εξυπηρετήσει, μέχρι σήμερα, τους σκοπούς της αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία; Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών συστάθηκε ως Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων το έτος 2000, με σκοπό, κατά το καταστατικό της, «την ενεργητική διαχείριση των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Οργανισμών» και στόχο τη μακροπρόθεσμη διαχρονικότητα των αποδόσεων μέσω της βέλτιστης διαχείρισης. Την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει ο e-EFKA, με 80%. Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών έχει και η Εθνική Τράπεζα (20%).

Η εταιρεία έχει αναπτύξει τις εξής λειτουργίες:

• Συγκρότηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων
• Διαχείριση Α/Κ με τις σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (οικονομικές, νομικές, λογιστήριο, εξυπηρέτησης ΦΚΑ).

Απασχολεί 7 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων ανατίθεται σε εξωτερικούς διαχειριστές με διαγωνιστική διαδικασία. Η εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εταιρεία ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάγεται στον Νόμο 3429/2005 και είναι στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων;

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Τα αμοιβαία κεφάλαια εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, ως εθνική εποπτική αρχή, ασκεί έλεγχο σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και σε θέματα νομιμότητας των πράξεων που συνδέονται με την προστασία των επενδυτών.

Η ΑΕΔΑΚ διαχειρίζεται έως σήμερα δύο (2) Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ), ένα Μικτό και ένα Κρατικών Ευρωπαϊκών Ομολόγων, τα οποία συνεστήθησαν το 2002 και το 2012 (αλλαγή σκοπού), αντίστοιχα, και, σύμφωνα με τη σωρευτική από την έναρξη λειτουργίας τους απόδοση, βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατηγορίας τους σε σχέση με τα άλλα αμοιβαία κεφάλαια.

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*