Στα 17,5 δισ € το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα

από τον Κώστα Σιαμπράκο

Παρά την αναπάντεχη “ψυχρολουσία” του -2,51% που υπέστη ο ΓΔ του Ελληνικού χρηματιστηρίου τη περασμένη Δευτέρα και κατ’ επέκταση των μέσων πτωτικών αποδόσεων των κατηγοριών των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό, το Ενεργητικό της αγοράς κατάφερε να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά έτους, λόγω των συνεχιζόμενων εισροών, αλλά και της θετικής κίνησης των καθαρών τιμών των υπολοίπων κατηγοριών.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους, έχει ενισχυθεί κατά 10,97% και έχει διαμορφωθεί στα 17,503 δις €.

Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης περί των 1,708 δις € οφείλεται πρωτίστως στις εισροές, αξίας 1,278 δις €, οι οποίες ποσοστιαία αντιστοιχούν στο 74,82% της ανόδου αυτής.

Καθώς σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται το α΄ τρίμηνο της χρονιάς, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα πολύ καλό χρονικό διάστημα για τα μεγέθη του Θεσμού, θα συνεχίσουμε για λίγο καιρό ακόμη τη σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εν λόγω σύγκριση μας δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης της τάσης προς τα πού θα κινηθεί το Ενεργητικό στο υπόλοιπο τους έτους, διότι μέχρι τώρα τα εν λόγω διαστήματα (περσινό και φετινό) προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στις 13/3/2023 λοιπόν, το Ενεργητικό παρουσίαζε μία αύξηση της τάξεως των 1,344 δις €, η οποία ήταν κατά 364 εκατ. € μικρότερη από σήμερα.

Ομοίως τότε, όπως και φέτος, τον πρώτο ρόλο στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης τον είχαν οι εισροές με 995 εκατ. €, οι οποίες όμως υπολείπονται περί των 283 εκατ. € από τις ανάλογες του 2024.

Η τάση των έντονων εισροών θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου, λόγω του γεγονότος της ύπαρξης δυνατότητας εγγραφής των μεριδιούχων σε τρία Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή του τύπου συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και διανομής πιθανού ετήσιου μερίσματος, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από αντίστοιχες ΑΕΔΑΚ.

  • Υπενθυμίζουμε ότι τα Α/Κ αυτού του τύπου είναι ο κύριος βραχίονας των υψηλότατων εισροών που πραγματοποιούνται στην εγχώρια αγορά των Α/Κ τουλάχιστον στους τελευταίους 15 μήνες.

Το ζητούμενο ως προς τις εισροές είναι το τι θα συμβεί από το Μάιο και έπειτα, καθώς η δημιουργία τέτοιων Α/Κ μπορεί να διακοπεί λόγω της αυξημένης πλέον πιθανότητας οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο να ξεκινήσουν μειώσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο και μετά.

Θα δούμε…

Η συνεισφορά της εβδομάδας που διανύσαμε στα παραπάνω ήταν αύξηση του Ενεργητικού 0,52%, με παράλληλο ρυθμό μεριδίων 0,45%.

Σε απόλυτα νούμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 89,895 εκατ. €.

Η ενίσχυση αυτή προήλθε από το θετικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 110,748 εκατ. €, όπως, επίσης, από τη θετική μέση απόδοση 0,17% της αγοράς.

Από τις 18 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 επέτυχαν κέρδη και οι 4 ζημιές.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές μέσων αποδόσεων ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,91% και -2,52%, αντιστοίχως.

Ακολουθήσαν, σε απόσταση, τα Μικτά Α/Κ με -0,24%. Αντιθέτως, σε μέση ανοδική κίνηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,43%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,29%, ενώ αμέσως επόμενα ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,20%.

Οι σημαντικότερες εισροές έλαβαν χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 53,559 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 36,309 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 11,645 εκατ. €, στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 10,447 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 5,175 εκατ. €.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*