Αν. Ντακόλιας, Best Brokers: Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την έκπτωση για όλους τους ιδιοκτήτες

Πώς βλέπουν το μέτρο της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ οι διαμεσολαβούντες ανά την Ελλάδα; Τι τους λένε οι πελάτες τους; Πόσο σημαντικό, εν τέλει, ήταν το κίνητρο αυτό που διεκδικούσε ο κλάδος; Το IW δίνει βήμα σε αναγνωρισμένους πράκτορες ανά την Ελλάδα.

Ανδρέας Ντακόλιας, Best Brokers-Μεσίτες Ασφαλίσεων, Πάτρα

«Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αντιδράσεων από το ευρύ κοινό. Οι όποιες αντιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με τις απόψεις και τις οικονομικές καταστάσεις των ατόμων. Ορισμένοι μπορεί να εκδηλώσουν ανακούφιση από τη μείωση του φόρου, ενώ άλλοι ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ένα ιδιαίτερα μεγάλο και ευρύ μέρος των πελατών, που είχαν ασφαλίσει την κατοικία τους, επικοινώνησαν με την ασφαλιστική μας επιχείρηση, για να ενημερωθούν πώς και αν τυγχάνουν της εν λόγω έκπτωσης. Όσοι επαγγελματίες ασφαλιστές είχαν προβλέψει να κάνουν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές στις ασφαλισμένες αξίες από τις αρχές του 2023, οι πελάτες καρπώθηκαν την έκπτωση. Υπάρχουν και εκείνοι οι ελάχιστοι πελάτες που δεν είχαν ασφαλίσει την κατοικία τους, αλλά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από την έκπτωση» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Ανδρέας Ντακόλιας από την Πάτρα.

«Η άποψή μου είναι ότι, στην Ελλάδα, για να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την ασφάλιση των κατοικιών του πολίτη και να επωφεληθεί από αυτήν την ασφάλιση, θα πρέπει να ανέβει το ποσοστό έκπτωσης τουλάχιστον 30%. Ανταποδοτικά, το κράτος στο τέλος θα βγει ωφελημένο» αναφέρει στη συνέχεια. «Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ιδιοκτήτες με “παλαιά” συμβόλαια θα πρέπει να προσέξουν τις ασφαλισμένες αξίες τους αλλά και τις καλύψεις τους. Διότι ένα ακίνητο που ασφαλίστηκε πριν από χρόνια είχε άλλη κατασκευαστική αξία από την τρέχουσα. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει αναπροσαρμογή σε εκείνα τα συμβόλαια, και ειδικά στα ενυπόθηκα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών που έχουν γίνει μέσω τραπεζών. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι υπασφαλισμένα και δεν έχουν τις απαιτούμενες καλύψεις ως προαπαιτήσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης. Οι εν λόγω πελάτες θα πρέπει να προσφύγουν σε καλούς επαγγελματίες ασφαλιστές, που είναι γνώστες του αντικειμένου και να ασχοληθούν με την απαραίτητη διόρθωση των συμβολαίων. Θεωρώ ότι, τουλάχιστον για φέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την έκπτωση για όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως του πού έχουν ασφαλιστεί» καταλήγει ο κ. Ντακόλιας.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*