Βαλτάς: Τα φαρμακεία μπορούν να προσφέρουν έναντι της Covid

Εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό τους για τον εμβολιασμό τους δείχνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος κάνει λόγο συντεχνιακά συμφέροντα έναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών των φαρμακείων. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο Virus.com.gr ανέλυσε με επιχειρήματα πως τα 10.500 φαρμακεία είναι κατάλληλα να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη έναντι της λοίμωξης covid, όπως συμβαίνει σε 13 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην διάθεσή του:  Τον Οκτώβριο του 2023 συνταγογραφήθηκαν  από τους γιατρούς 900.000 εμβόλια, τον Νοέμβριο 536.000  εμβόλια και τον Δεκέμβριο 85.000. Όμως τον Οκτώβριο δεν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή ιατρού, υπενθυμίζει ο κ. Βαλτάς άρα όλοι εμβολιάζονταν στον γιατρό. Σημειώνεται πως έως τώρα οι περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Λόγω του μονοπώλιού που είχε ο ιατρικός κλάδος,όπως εξηγεί  ο κ. Βαλτάς τα φαρμακεία δεν πραγματοποίησαν αντιγριπικούς εμβολιασμούς τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, ενώ οι ιατροί συνταγογράφησαν  536.000, τα φαρμακεία πραγματοποίησαν 920.000  εμβολιασμούς και αυτό σημαίνει κατά τον κ. Βαλτά «πλήρη εμπιστοσύνη» παρά το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που πάει και γράφει τα φάρμακά του και θα μπορούσε να εμβολιαστεί στο ιατρείο. Τον Δεκέμβριο οι γιατροί συνταγογράφησαν 85.000 εμβόλια, ενώ τα φαρμακεία διενήργησαν χωρίς συνταγή 300.000 εμβολιασμούς. «Εδώ φαίνεται η συντριπτικότατη τάση του Έλληνα να πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να πάει στον γιατρό. Φανταστείτε εάν τον Οκτώβριο μπορούσαν να κάνει εμβολιασμούς τα νούμερα θα ήταν πάλι συντριπτικά» σχολιάζει ο κ. Βαλτάς.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί  2.900.000  αντιγριπικοί εμβολιασμοί και από αυτά στα ιατρεία διενεργήθηκε σημαντικά μικρότερος αρθμός από τα φαρμακεία. «Τα νούμερα είναι συντριπτικά υπερ των φαρμακοποιών και αυτό οφείλεται στην κουλτούρα που υπάρχει στο ελληνικό λαό ότι εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και για όλους τους εμβολιασμούς» υποστηρίζει ο κ. Βαλτάς.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*