ΠΟΑΔ: Γρίφος η ασφάλιση περιουσίας

…με γνώμονα την κάλυψη των φυσικών φαινομένων και της έκπτωσης απο τον ΕΝΦΙΑ. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΟΑΔ έχει στην σκέψη της όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος δέχεται καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με την έκπτωση 10%  που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα γίνει Νόμος του Κράτους τους επόμενους μήνες ώστε να δοθεί  στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ήδη ασφαλισμένες ή θα ασφαλιστούν εντος του 2023 μείωση  φόρου ακίνητης περιουσίας του  έτους 2024 .

Με την τελευταία απογραφή του κράτους και τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ επί συνόλου 4.200.000 κατοικιών  περίπου, πάνω απο 1.000.000 κτήρια σε όλη την επικράτεια δεν θα μπορέσουν να ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού βάσει του ΕΑΚ 2000 και των αναθεωρήσεων του  .Σε περίπτωση που το οίκημα έχει οικοδομηθεί πριν το 1960 οι ιδιοκτήτες  του οικήματος θα πρέπει να προχωρήσουν μέσω πολιτικού μηχανικού στη  σύνταξη έκθεσης τρωτότητας όπου μελετάται η στατικότητα  του κτιρίου και  η αντοχή των υλικών κατασκευής.

Σημαντικότατο ρόλο επίσης διαδραματίζει  αν το προς ασφάλιση οίκημα είχε υποστεί ζημίες από προηγούμενη εκδήλωση  σεισμού, έως ποια έκταση και  αν αυτές έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Άλλα περίπου 200.000 ακίνητα δεν θα ασφαλιστούν λόγω οικοδόμησης τους  σε ρέματα ,δασικές περιοχές αλλά και αιγιαλίτιδες ζώνες και ένα 16 % περίπου των ενυπόθηκων ακινήτων που είναι υποασφαλισμένα σε τραπεζικά ιδρύματα  χωρίς καμιά ενημέρωση.

Η νομοθεσία που αναμένεται τους επόμενους μήνες για την  ασφάλιση των ακινήτων κατά του κινδύνου  έλευσης φυσικών φαινομένων και έκπτωσης απο τον ΕΝΦΙΑ 10 % μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην πληροφόρηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή περί της ασφάλισης της κατοικίας του αλλά απέχει πολύ απο την πραγματικότητα.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν είναι η τοποθεσία του κινδύνου , η νόμιμη δόμηση του κτηρίου ακόμη και για κτήρια που δεν θα ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού αλλά και η κατασκευή του ακινήτου.

Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες πρέπει να συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης    ώστε να εκπονηθεί ένα βασικό πακέτο καλύψεων κοινό για όλες και στην συνέχεια συμπληρωματικά  να υπάρχουν και προαιρετικές καλύψεις για όσους ενδιαφέρονται να έχουν πλήρη κάλυψη.

Η μόνη λύση στην ορθή ασφάλιση των ακινήτων είναι ο σωστός προασφαλιστικός έλεγχος  του προς ασφάλιση ακινήτου γιατί μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις δυσνόησης των όρων και των ερωτήσεων απο τους υποψήφιους αγοραστές .

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι μόνον ο φυσικός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής -πράκτορας μπορεί να γίνει πραγματικός αρωγός στην σωστή ασφάλιση των ακινήτων στην Ελλάδα . Η ασφάλιση μέσω κάποιας πλατφόρμας ασφάλισης μπορεί να επιφέρει  σοβαρά προβλήματα σε μια μελλοντική αξίωση αποζημίωσης και να δημιουργήσει αντεγκλήσεις και παράπονα .

Η ΠΟΑΔ επικεντρωμένη στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και της επιλογής που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος πελάτης διαλέγοντας αυτόν τον εκπρόσωπο της διαμεσολάβησης που θα πραγματοποιήσει την επικερδέστερη ασφάλιση για το ακίνητο του πρόκειται να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης .

Θα σταθούμε στο πλάι κάθε Έλληνα πολίτη ώστε να νοιώθει ασφαλής για την επιλογή του.

Τέλος ,ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος πελάτης να έχει ασφαλιστή του δεν θα είναι πλέον ο ασφαλιστής του αυτοκινήτου του που μπορεί να τον αλλάζει επιλέγοντας κάθε τόσο και φθηνότερο ασφάλιστρο . Με την ασφάλιση της περιουσίας του θα κλειδώσει και τον προσωπικό του σύμβουλο , θα του παραδώσει πληροφορίες που αφορούν την προσωπική του περιουσία και ο μόνος που μπορεί να μείνει δίπλα του εχέμυθα και επαγγελματικά είναι ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.

Πρέπει να μπούμε σε μία σοβαρή συζήτηση. Πώς θα αυξήσουμε δλδ την ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα μας.

Aπό την ΠΟΑΔ και τον πρόεδρό της,  Τσολάκη Ηλία.         

Πηγή: asfalisinet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*