Στο κλαμπ των ισχυρών του νότου πριν την αναβάθμιση τα ελληνικά ομόλογα

Στο κλαμπ των ισχυρών χωρών του ευρωπαϊκού νότου μπαίνουν τα ελληνικά ομόλογα συμπεραίνει το Reuters, σε εκτενές αφιέρωμά του στο ελληνικό χρέος, καθώς η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ κοντά και προεξοφλείται μερικώς στις αγορές. Μάλιστα αυτό συμβαίνει πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την Ελλάδα να έχει ξεπεράσει την Ιταλία από το Φεβρουάριο και να έχει πλησιάσει την Ισπανία μετά το Μάιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, «η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές με το δημόσιο χρέος της να τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι πρώτης τάξεως περιφερειακές χώρες, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους την ανάγκασε να προχωρήσει σε μια δραματική αναμόρφωση του δανεισμού της.

Το υπερτίμημα (premium) που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος αντί για αυτό των κορυφαίων περιφερειακών χωρών όπως η Ισπανία, περιορίζεται και μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς το προφίλ του χρέους της Ελλάδας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων για τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υπομοχλευμένος, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, επεσήμανε πρόσφατα η Bank of America. Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

Η χώρα έχει λάβει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αξίας 280 δισεκατομμυρίων ευρώ, θυμίζει. Βγήκε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βασίζεται στις αγορές χρέους για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της».

Σύμφωνα με γραφήματα και τιμές που παρουσιάζονται στο θέμα το ελληνικό spread έναντι των γερμανικών ομολόγων (επιτόκια δηλαδή) μειώθηκε δραματικά, μέσα σε λίγους μήνες και είναι πολύ χαμηλότερα από το ιταλικό, ενώ έχει πλησιάσει αυτό της Ισπανίας που είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δανειζόμαστε από τις αγορές σχεδόν με επιτόκια Ισπανίας.

Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν:

*Στην αρχή του χρόνου το ελληνικό spread επιτοκίων δανεισμού στα ομόλογα ήταν το ακριβότερο στον ευρωπαϊκό νότο 6,70 μονάδες επάνω.

*Το Φεβρουάριο περάσαμε σε καλύτερη θέση από την Ιταλία με μικρότερο περιθώριο (spread) και έκτοτε έχουμε φθηνότερο επιτόκιο δανεισμού από την Ιταλία

*Από το Μάιο και μετά τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν σημαντικά και το περιθώριο έναντι των γερμανικών υποχώρησε 37,9% έναντι υποχώρησης επίσης και του ιταλικού που όμως έπεσε μόνον 17,83%. Δηλαδή ο δανεισμός του δημοσίου έγινε ακόμα φθηνότερος της Ιταλίας.

*Τα πορτογαλικά ομόλογα προηγούνται και χώρα δανείζεται φθηνότερα από όλες. Στο ίδιο διάστημα το περιθώριό τους υποχώρησε επίσης -αλλά λιγότερο από τα ελληνικά ομόλογα- κατά 22%. Το περιθώριο στα ισπανικά ομόλογα υποχώρησε 15% και τα πλησιάζουμε ενώ ακόμα δεν έχει γίνει αναβάθμιση.

*Αυτή τη στιγμή έχουμε 39 μονάδες φθηνότερο επιτόκιο δανεισμού από την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters «η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμη παράμετρος. Με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει μπόνους έδρες, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει τις επιδόσεις της τον Μάιο, πιθανότατα θα εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία», αναφέρει.

Η ανάλυση του Reuters κάνει αναφορά επίσης σε έκθεση της Goldman Sachs. «Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2026, καθώς προβλέπει μικρό πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Λέει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της, το οποίο περιλαμβάνει μια οικονομική συρρίκνωση περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης του spread με τα γερμανικά ομόλογα δεν θα έβγαζε την Ελλάδα πολύ εκτός πορείας όσον αφορά τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160% ενώ της Ιταλίας στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και η επενδυτική ώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Filippo Taddei, Ευρωπαϊκός οικονομολόγος στην Goldman Sachs.

Το χάσμα μεταξύ των spreads της Ιταλίας και της Ελλάδας στη Γερμανία έφτασε στο μηδέν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα».

Το ελληνικό spread είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους, δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, διευθυντής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank, στο πρακτορείο.

ΝΑΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*