Eurolife blog: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να γίνεις επιχειρηματίας

Η επιχειρηματικότητα  είναι ένας χώρος με πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ανταμοιβές. Με την ενασχόλησή σου με μια επιχείρηση, χτίζεις κάτι δικό σου και κάνεις το όραμα και τις ιδέες σου πραγματικότητα, ασχολείσαι με κάτι που σε ενδιαφέρει και σε γεμίζει, κανονίζεις το δικό σου πρόγραμμα και αντιμετωπίζεις μοναδικές προκλήσεις με δημιουργικό τρόπο.

Αλλά το χτίσιμο μιας επιχείρησης είναι σαν να ξεκινάς μια σχέση: Πρέπει να μπορείς να αφιερώσεις χρόνο, πόρους και προσπάθεια για να τη δεις να αναπτύσσεται και να πηγαίνει καλά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να δεσμευτείς.

Πριν φτιάξεις το επιχειρηματικό σου πλάνο, δεν είναι κακή ιδέα να αναλογιστείς αν είσαι έτοιμος, αλλά και τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση.

Πώς να αποφασίσεις αν είσαι έτοιμος να γίνεις επιχειρηματίας

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις αν είσαι στο κατάλληλο σημείο στη ζωή και την καριέρα σου για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.

Έχεις τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τα οποία καταγράφηκαν σε μια έρευνα του καθηγητή William E. Jennings. Τα στοιχεία που μπορείς νααξιολογήσεις αν έχεις ή να εξασκήσεις περισσότερο είναι τα εξής:

1. Επιμονή

2. Επιθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών

3. Ανταγωνιστικότητα

4. Αυτοδυναμία

5. Έντονη ανάγκη για επίτευξη

6. Αυτοπεποίθηση

7. Καλή σωματική υγεία

Πώς είναι η οικονομική σου κατάσταση;

Η καλή οικονομική κατάσταση είναι σημαντική προϋπόθεση για την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι για αρχή μπορείς – και καλό είναι – να διατηρήσεις τη δουλεια σου, ξεκινώντας παράλληλα τη μικρή σου επιχείρηση. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που προχωρούν έτσι με σταθερά βήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν σε σύγκριση με αυτούς με επενδύουν από την αρχή όλους τους πόρους (σε χρόνο και χρήμα) στη νέα επιχείρηση.  Μπορείς να κάνεις και τα δύο, τουλάχιστον στην αρχή.

Για να δεις αν έχεις τις οικονομικές βάσεις για να στηρίξεις ένα άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα, μπορείς να κάνεις την παρακάτω άσκηση:

  • Υπολόγισε το κόστος λανσαρίσματος της επιχείρησής σου (δηλαδή έξοδα υπολογιστών, γραφείων, προμηθευτών κτλ)
  • Υπολόγισε τα τρέχοντα κόστη διαβίωσης και την κλίμακα φορολογίας
  • Υπολόγισε πόσα χρήματα πιστεύεις ότι θα κερδίσεις σε έναν χρόνο (όσο πιο συντηρητικός ο υπολογισμός σου, τόσο καλύτερα).

Αν μετά από αυτούς τους υπολογισμούς βλέπεις ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις, είναι ένα καλό σημάδι για να προχωρήσεις με τα σχέδιά σου.

Κάνεις τις σωστές ερωτήσεις;

Είναι σημαντικό να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις για να δεις αν η επιχειρηματικότητα για σένα είναι συνετή, λογική, και ρεαλιστική επιλογή.

Αξιολόγησε την επιχειρηματική σου ιδέα και αναρωτήσου για το κίνητρο που σε κάνει να θέλεις να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Βλέπεις μια ευκαιρία και θέλεις να δουλέψεις σκληρά για να πετύχεις τον στόχο σου; Ή απλά έχεις κουραστεί από την καθημερινή σου δουλειά και θα ήθελες ένα πιο ευέλικτο ωράριο;

Κάνε έρευνα για να κατανοήσεις τον κλάδο στον οποίο θέλεις να μπεις. Το προϊόν/ υπηρεσία που θα προσφέρεις θα καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη των καταναλωτών; Υπάρχει κάποιος άλλος εκεί έξω που κάνει το ίδιο πράγμα; Τι εμπόδια υπάρχουν που μπορεί να σου κλείσουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη;

Μπορείς να δεις έναν πλήρη οδηγό με ερωτήσεις εδώ.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*