«Επιχειρηματίας της Χρονιάς»: Άνοιξαν οι αιτήσεις

Η ΕΥ Ελλάδος διοργανώνει, για ένατη φορά, τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» – τον μοναδικό θεσμό που αναδεικνύει και τιμά την επιχειρηματική αριστεία, και επιβραβεύει επιχειρηματίες που με τη δράση τους διαμορφώνουν το αύριο και λειτουργούν ως πρότυπα και πηγή έμπνευσης για την ελληνική επιχειρηματικότητα και κοινωνία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την ώρα που η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και μετασχηματισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ανθρώπινο κεφάλαιο, για να δημιουργήσουν ευρύτερη, μακροπρόθεσμη αξία. Ως καταλύτες στο εγχείρημα αυτό, θα λειτουργήσουν άνθρωποι που συνδυάζουν την έμπνευση με την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμά τους. Τους ανθρώπους αυτούς, που αναδεικνύουν την «Τέχνη της Επιχειρηματικότητας» (#Artepreneurship), φιλοδοξεί να τιμήσει ο διαγωνισμός Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων άρχισε. Κάθε ιδιοκτήτης/τρια ή μέτοχος ελληνικής ιδιωτικής επιχείρησης, που αποτελεί ανώτατο, ενεργό στέλεχος της διοίκησής της και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τις επιδόσεις της, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στον διαγωνισμό, ενώ υποψηφίους μπορεί να υποδείξει και το ευρύ κοινό. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής, είναι η 27/10/2023.

Η Τελετή Απονομής του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2023 και των βραβείων των επιμέρους κατηγοριών, θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024 στην Αθήνα. Ο νικητής ή νικήτρια του βραβείου Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023, θα εκπροσωπήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο παγκόσμιο σκέλος του προγράμματος, EY World Entrepreneur Of The Year™, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2024 στο Μόντε Κάρλο.

Ο θεσμός EY Entrepreneur Of The Year

Ο θεσμός ΕΥ Entrepreneur Of The Year, με πάνω από 20.000 συμμετοχές σε περισσότερες από 60 χώρες και 145 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά βραβεία παγκοσμίως, έχοντας αναδείξει – κατά τα σχεδόν 40 χρόνια της ιστορίας του – προσωπικότητες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Η Κριτική Επιτροπή και τα κριτήρια επιλογής

Η αξιολόγηση των υποψηφίων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από ανεξάρτητη 9μελή Κριτική Επιτροπή, βάσει κριτηρίων που περιλαμβάνουν: την οικονομική απόδοση και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, το επιχειρηματικό πνεύμα, τον στρατηγικό προσανατολισμό και τη διεθνή ανάπτυξη, το μοντέλο διοίκησης, την καινοτομία, τον κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η Κριτική Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία και την εξέλιξη της κάθε υποψηφιότητας, αποτελείται από διακεκριμένους και υψηλού κύρους εκπροσώπους του επιχειρηματικού, τραπεζικού και ακαδημαϊκού χώρου. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος και Συνιδρυτής της VNK Capital και Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2008, ο οποίος έχει, επίσης, διατελέσει και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2021.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, οι κ.κ. Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας 2021, Γιώργος Δουκίδης –Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου – Πρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρος, Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μαρίνα Μαυρομμάτη – Διευθύνουσα Σύμβουλος, Printec Group, Γιώτα Παπαρίδου – Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γεώργιος Στάσσης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔEΗ Α.Ε., Βασίλειος Φoυρλής – Πρόεδρος, Fourlis, Πρόεδρος, Trade Estates AEEAΠ, και Βασίλειος Ψάλτης – Διευθύνων Σύμβουλος, Αlpha Bank.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος για το 2023, ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, επεσήμανε:

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα απέδειξε, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ότι διαθέτει την ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, και την προσαρμοστικότητα για να ανταποκριθεί στις αλλαγές που αναδιαμορφώνουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία. Η ΕΥ Ελλάδος τιμά τους Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν την έμπνευση, το όραμα και τη θέληση για να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Τους ανθρώπους εκείνους που, ως άλλοι καλλιτέχνες, αξιοποιούν το πάθος τους και τη δημιουργικότητά τους, παράγοντας έργο με μακροπρόθεσμη αξία για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*