Allianz: «Οκτώ τραγούδια θα μας πει» για το 2023 και δεν είναι όλα ευχάριστα

Τι προβλέπει για το τρέχον έτος στην οικονομία και γιατί μιλάει για ενεργειακή καραντίνα

Οκτώ τίτλους τραγουδιών επέλεξε η Allianz Research για να περιγράψει τις θέσεις της για οκτώ θέματα που εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν στην οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική ατζέντα διεθνώς το 2023, το οποίο εκτιμά ότι θα είναι έτος «ενεργειακής καραντίνας». 

Και η αλήθεια είναι ότι η Allianz δεν μας λέει ακριβώς τα κάλαντα και τα «τραγούδια» της δεν μοιάζουν πολύ ευχάριστα: Προβλέπει επιβράδυνση των οικονομιών, ενεργειακό χάσμα και ανησυχίες στην Ευρώπη, αλλά και ενεργοποίηση της παραγωγής της Κίνας, που άλλαξε πολιτική, υποβαθμίζοντας τον ιό Covid-19. Επίσης, μετριασμό της επιθετικότητας των κεντρικών τραπεζών στις αυξήσεις των επιτοκίων και δημοσιονομικές ενισχύσεις από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας. 

Ειδικότερα, η Allianz αναφέρει στην έκθεσή της, που δημοσιοποίησε στις 15 Δεκεμβρίου, ότι από τις τελευταίες της τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις, που είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και οι προκλήσεις στο μέτωπο της πολιτικής επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης, επίμονο πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων. 

Για την τρέχουσα χρονιά έχει εντοπίσει οκτώ τραγούδια και θέματα για να τα ακούσουν, όπως αναφέρει, οι επενδυτές, κατά τη διάρκεια της μεγάλης «ενεργειακής καραντίνας», τα οποία είναι:

Slow Down: Το 2023 συνεχίζει να προβλέπει μια ήπια ύφεση στην Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, και στις ΗΠΑ, λόγω της απότομης ομαλοποίησης των νομισματικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών. Αυτή η ύφεση θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί, η συσσωρευμένη ζήτηση και η δημοσιονομική στήριξη θα συμβάλουν στον περιορισμό της ζημιάς. Το 2024 αναμένει ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ενώ η ευρωζώνη αναμένεται να δυσκολευτεί λόγω του ενεργειακού “stop and go”.

Cold Heart: Το ενεργειακό χάσμα θα συνεχίσει να δημιουργεί ανησυχίες στην Ευρώπη. Μετά την αποθήκευση-ρεκόρ φυσικού αερίου και τα κέρδη ενεργειακής απόδοσης, που βοήθησαν να αποφευχθεί ένα σενάριο συσκότισης το 2022, οι προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα (2023-2024) είναι δύσκολες, καθώς η υποκατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα αρκεί. Ο αβέβαιος εφοδιασμός φυσικού αερίου θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη και θα υποβάλει σε δοκιμασία τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περιοχής να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα αναγκάσει, επίσης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν τρόπους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταθεροποίηση της κατανάλωσης αερίου, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση από κοινού. Η εναλλακτική είναι η επανάληψη του 2012 και ο κίνδυνος κατακερματισμού στην Ευρώπη.

Bad Blood: Η γεωπολιτική έκανε ένα ηχηρό “comeback” το 2022 στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών και θα συνεχίσει να προκαλεί αναταραχή και το 2023. Με το διχασμένο Κογκρέσο και την αξιοσημείωτη επιστροφή στον προστατευτισμό στις ΗΠΑ, τις νέες πολιτικές της Ευρώπης και το αρνητικό «σοκ» ανταγωνιστικότητας που προέρχεται από την ενεργειακή κρίση, την έξοδο από την πολιτική μηδενικού Covid στην Κίνα και τις πολλές σημαντικές εκλογές που έρχονται, οι επενδυτές και οι εταιρείες θα πρέπει να «παίξουν» στρατηγικές αντιμετώπισης και να έχουν αποθέματα ασφαλείας.

Dragon Attack: Η αλλαγή των μέτρων περιορισμού της Κίνας θα αμβλύνει τις πιέσεις στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και θα επιταχύνει την πτώση των τιμών παραγωγού. Η εγχώρια ανάκαμψη μετά τον Covid θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, καθώς αναμένεται χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών την άνοιξη του 2023. Μια ταχύτερη χαλάρωση θα ωφελούσε την παγκόσμια οικονομία, ενώ οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα μπορούσε να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο και να καθυστερήσει την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Never Give Up: Οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και αντίθετους ανέμους τους επόμενους μήνες. Ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται στη Λατινική Αμερική, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και οι εισαγωγείς εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ισχυρό δολάριο, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων. Αξιόπιστες πολιτικές κινήσεις θα κάνουν τη διαφορά. Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους αυξάνονται για ορισμένες χώρες, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων επιτοκίων και φυγής των επενδυτών προς την ασφάλεια.

Castle On The Hill: Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να φροντίσουν να μην παγιωθεί. Ενώ το τρέχον μονοπάτι των αυξήσεων των επιτοκίων πρόκειται να μετριαστεί, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών θα δοκιμαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μπορεί να κάνουν λάθος αν διατηρήσουν τη νομισματική τους στάση πιο περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την επικείμενη ύφεση ή αν υποχωρήσουν μπροστά στον κίνδυνο στασιμότητας για το καλό. Στο πλαίσιο της μέτριας ποσοτικής σύσφιξης και της μείωσης της ρευστότητας σε όλο το σύστημα, υπάρχει κίνδυνος κρίσης λόγω λανθασμένης πολιτικής.

Bad Habits: Από το 2020, λόγω του πολέμου κατά της πανδημίας, καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δημιουργηθεί ένα σούπερ «όπλο»: οι ενισχυμένες δημοσιονομικές δαπάνες. Αυτό θα παραμείνει στο επίκεντρο τα επόμενα δύο χρόνια, με τα μέτρα ανακούφισης να συνεχίζονται, αλλά και την κρίση του κόστους διαβίωσης και τις «πράσινες» βιομηχανικές πολιτικές, που θα εφαρμοστούν, μεταξύ πολλών άλλων.

Easy On Me: Τέλος, το 2022, οι αγορές γνώρισαν μια ανεξέλεγκτη αναταραχή με μιαν άνευ προηγουμένου διόρθωση τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα. Για το 2023 οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών εξακολουθούν να φαίνονται πολύ αισιόδοξες, ενώ ακόμη και μια ήπια ύφεση δεν είναι πλήρως αποτιμημένη. «Τα ομόλογα θα επιστρέψουν, αλλά προσέξτε το ρίσκο» διαμηνύει η Allianz. Επίσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποστραγγίζουν την πλεονάζουσα ρευστότητα σε όλο το σύστημα και οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται, τα χρηματοοικονομικά ατυχήματα καραδοκούν, όπως προειδοποιεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*