Δ. Λύχρου/ ΕΕΑΕ, Αθέμιτες Πρακτικές: Τι αναμένει από τη ΔΕΙΑ προσεχώς

της Ελενας Ερμείδου

Ένα ακόμα θέμα παραμένει άλυτο στην Ελλάδα και αφορά την ασφαλιστική αγορά. Πρόκειται για το θέμα των αθέμιτων πρακτικών πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων που αντιβαίνει στον νόμο 4583/18 και παραβαίνει τις διατάξεις και τους κανόνες της δεοντολογίας.

Το IW.gr, έχοντας συζητήσει διεξοδικά πάνω στο θέμα αυτό με ασφαλιστικούς πράκτορες στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ΕΑΔΕ, σήμερα και μετά από συζήτηση που είχε με την πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος Δήμητρα Λύχρου, μεταφέρει την θέση των ΕΕΑΕ και των ασφαλιστικών πρακτόρων.

Η κα Δήμητρα Λύχρου διευκρινίζει ότι οι αθέμιτες πρακτικές συνεχίζονται, παραθέτοντας παραδείγματα από την anytime, Allianz, Cosmote, και αποκαλύπτοντας ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση στην ΔΕΙΑ για να επανεξεταστεί το θέμα.

Κατά την συζήτηση που έκανε το ΙW, η κα Λύχρου σημειώνει ότι «Κάτω από τον όρο “αθέμιτες πρακτικές ” τοποθετούμε πρακτικές που αντιβαίνουν στον νόμο 4583/18 και παραβαίνουν διατάξεις και κανόνες δεοντολογίας που υπαγορεύονται σε αυτόν. Οι πρακτικές αυτές υπηρετούνται από τους “διανομείς” δηλαδή τις ασφαλιστικές, όπως αναφέρονται στον νόμο , μέσω επιλεγμένων διαμεσολαβητών».

Παραθέτοντας, παραδείγματα τόνισε ότι κραυγαλέες είναι οι ειδικές τιμολογήσεις ασφαλιστικών προϊόντων κυρίως στον κλάδο Αυτοκινήτου, που προσφέρονται μόνο από συγκεκριμένους παρόχους, και όχι μόνον .

Ή COSMOTE για παράδειγμα  κατά περιόδους πρόσφερε σε πελάτες της στον κλάδο αυτοκινήτου εκπτώσεις που δεν μπορούσαν να δώσουν άλλοι συνεργάτες της ίδιας ασφαλιστικής εταιρείας στους πελάτες τους. H ANYTIME, προσθέτει πρόσφερε κουπόνια εκπτωτικά μέσω της πλατφόρμας της σε πελάτες ειδικά  του καταστήματος ΙΚΕΑ. Η ANYTIME, επίσης παρέχει επιλεκτικά σε  όλους τους νέους πελάτες που θα ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους με συμβόλαιο ετήσιας διάρκειας, δώρο μία GiftCard αξίας 20 ευρώ για τα πρατήρια καυσίμων Shell. H ALLIANZ σε συνεργασία με την BMW ασφαλίζει μοτοσυκλέτες για κλοπή, έναν κίνδυνο  που δεν παρέχει μέσω άλλων συνεργατών πρακτόρων της. Τα ΚΤΕΟ σε συνεργασία με ασφαλιστικές παρέχουν δώρα και εκπτώσεις διαθέτοντας ειδική τιμολόγηση.

Εξηγεί, λέγοντας ότι «εκείνο που πρέπει να σας είναι κατανοητό είναι ότι ο 4583/18 έχει ως βασική διάταξη ότι όλοι οι πελάτες, που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης, πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν και όλα τα προϊόντα της εταιρείας, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί δηλαδή ένας πελάτης της VODAFONE για παράδειγμα να έχει προνόμιο έναντι του πελάτη της WIND».

Αποσαφηνίζοντας, τα πράγματα υπεραμύνεται λέγοντας ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τους συνεργάτες της κάθε ασφαλιστικής. Δεν επιτρέπεται ο Χ συνεργάτης μίας ασφαλιστικής για το ίδιο προϊόν να διαθέτει άλλο τιμολόγιο από τον Ψ.

Η Ενωση αναφέρει η κα Λύχρου έχει κάνει άπειρες  παρεμβάσεις για τα θέματα αυτά στην ΔΕΙΑ , αλλά δεν επιλαμβάνεται, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Ωστόσο, προσθέτει ότι μετά από νέα κρούση για νέα συνάντηση αναμένει η πρόσκληση για συζήτηση εντός των ημερών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*