Ασφαλιστική Παραγωγή: Συγκρατημένη αισιοδοξία με εκ νέου άνοδο το Μάιο

Τον Απρίλιο η ασφαλιστική παραγωγή έπιασε θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδος 1% με εργασίες που διαμορφώθηκαν στα 353,83 εκατ. ευρώ. Τώρα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ για το μήνα Μάιο δείχνουν εκ νέου ανάκαμψη με ποσοστό 4,7% και παραγωγή σε Ζωή και Ζημιές να ξεπερνά τα 358 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.

Η ανάκαμψη σε επίπεδο παραγωγής συνεχίζεται δειλά δειλά, ύστερα από τις βαριές απώλειες των πρώτων μηνών, ωστόσο στελέχη της αγοράς κρατούν “μικρό καλάθι” για το σύνολο του έτους, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.

Στα στοιχεία του Μάιου, ξεχωρίζει για μια ακόμη φορά η ανάκαμψη στο κλάδο Αυτοκινήτου: Η Αστική Ευθύνη Χερσαίων Οχημάτων σημείωσε άνοδο 5,6% στα 62,7 εκατ. ευρώ.

Σταθερά ανοδικά κινούνται οι υπηρεσίες Υγείες με άνοδο 9,1% για τις Ασθένειες, ενώ θετικά με ποσοστό 8,7% κινείται και ο τομέας της Βοήθειας.

Παράλληλα, ο κλάδος Αστικής Ευθύνης κινούνται εκ νέου θετικά με ποσοστό 16,2% και παραγωγή περί τα 9,6 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη για καλά νέα στην οικονομία

Υπό αυτό το πρίσμα, τα τελευταία στοιχεία είναι ικανοποιητικά αλλά σίγουρα η “εικόνα” διαμορφώνεται βήμα βήμα, εν μέσω δυσκολιών που αναμένονται στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.

“Όσο δεν υπάρχουν «καλά νέα» από αγορές, ελληνική οικονομία και διεθνείς εξελίξεις, τόσο θα καθυστερεί και η πολυπόθητη μεγέθυνση”, σημειώνουν.

Εφ’ όσον το πρόσημο παραμείνει θετικό για το ΑΕΠ το 2022 εκτιμάται ότι θετικά θα είναι τουλάχιστον και τα αποτελέσματα για το κλάδο, ωστόσο.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η εμφανής μείωση της αγοραστικής δύναμης. Πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αποτελεί και η πτωτική πορεία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων που επηρεάζει άμεσα τις ασφαλιστικές.

Επίσης, πέραν των αλλεπάλληλων κρίσεων (πανδημία, ενέργειακή κρίση, πληθωρισμός), πρέπει να προσμετρηθεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος βιώνει σήμερα μια συγκέντρωση εταιρειών με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα, και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που δημιουργούνται στην αγορά.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*