INTERAMERICAN: Φροντίζουμε την υγεία της καρδιάς

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN
Η καρδιά μας- ένας ακούραστος μυς που δουλεύει για μας ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αξίζει, λοιπόν, να τη φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε!
Σίγουρα θα έχετε ξανακούσει ότι ένας παράγοντας που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς είναι η διατροφή μας. Για πολλά χρόνια οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να “ρίξουν φως” στη σχέση τη διατροφής με τις καρδιακές παθήσεις επικεντρώνονταν σε μεμονωμένα συστατικά όπως η χοληστερόλη, τα λιπαρά («καλά» και «κακά») καθώς και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα. Όλο αυτό το τεράστιο επιστημονικό έργο φυσικά μας αποκάλυψε πολλά που δε γνωρίζαμε, οδήγησε, ωστόσο, και σε μια μικρή σύγχυση σχετικά με το τι συνιστά τελικά μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Κι αυτό γιατί στην καθημερινή τους ζωή οι άνθρωποι τρώνε φαγητό κι όχι απλά θρεπτικά συστατικά.
Έχοντας αυτό υπόψη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association) πριν λίγους μήνες ενημέρωσε τις διατροφικές οδηγίες της για το κοινό για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Οι νέες οδηγίες, λοιπόν, αντί να εκθειάζουν ή να δαιμονοποιούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, δίνουν έμφαση στην ισορροπία και στα υγιεινά διατροφικά πρότυπα.
Στο άρθρο μας, λοιπόν, θα δούμε 9 τρόπους για να κάνουμε την καθημερινή μας διατροφή πιο φιλική για την καρδιά.
Προσαρμόζουμε την πρόσληψη και τη δαπάνη ενέργειας για να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι ένα σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχουν οδηγήσει σε μια “μετατόπιση” του πληθυσμού προς ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και τη συσσώρευση υπερβολικού σωματικού βάρους.
Ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο σε συνδυασμό με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της ενεργειακής ισορροπίας.
Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου πως οι ενεργειακές ανάγκες ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, το φύλο και το μέγεθος (ύψος, βάρος) ενός ατόμου. Στην ενήλικη ζωή, οι ανάγκες σε ενέργεια μειώνονται κατά περίπου 70-100 θερμίδες κάθε δεκαετία.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μεγάλα μεγέθη μερίδων- ακόμη και όταν μιλάμε για υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα- μπορούν να συμβάλουν στο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και στην αύξηση βάρους.
Τρώμε άφθονα λαχανικά και φρούτα- στοχεύουμε στην ποικιλία
Σύμφωνα με αποτελέσματα από πληθώρα μελετών παρατήρησης αλλά και παρέμβασης, τα διατροφικά πρότυπα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (με εξαίρεση τις πατάτες) σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, οι περισσότερες υποκατηγορίες φρούτων και λαχανικών έχουν συσχετιστεί και με μειωμένη θνησιμότητα. Καταναλώνοντας μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, προσφέρουμε στον οργανισμό μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως τα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ροδάκινα κλπ.) τείνουν να είναι πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά από τα πιο “άχρωμα” ή/και λευκά προϊόντα μαναβικής. Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά παρέχουν περισσότερες διαιτητικές ίνες και κορεσμό από τους αντίστοιχους χυμούς τους.
Στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να εντάξουμε φρούτα και λαχανικά σε διάφορες εκδοχές: φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα. Όσον αφορά τα κατεψυγμένα προϊόντα, αν και είναι αρκετοί αυτοί που τα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μια καλή λύση αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φρέσκα, είναι έτοιμα προς χρήση, έχουν παρόμοια -ενίοτε και υψηλότερη!- περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως είναι και οικονομικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί και να περιορίζουμε την κατανάλωση ειδών με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης.
Επιλέγουμε προϊόντα που παρασκευάζονται κυρίως με δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει προστατευτικό ρόλο ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και μεταβολικού συνδρόμου.
Αυτό που κάνει τα προϊόντα ολικής άλεσης να διαφέρουν από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα είναι πως κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους δεν αφαιρείται το πίτουρο, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου, που περιέχει πλήθος φυτικών ινών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη κ.ά.) και σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Έτσι, το τελικό προϊόν διατηρεί την αρχική υψηλή θρεπτική αξία του σπόρου.
Ακόμα και σήμερα μια σημαντική μερίδα των καταναλωτών δε γνωρίζει πώς να ξεχωρίσει τα προϊόντα ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι τα ‘’πολύσπορα’’ προϊόντα είναι ολικής άλεσης, κάτι που δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Πολύτιμος σύμμαχος στις αγορές μας μπορούν να αποδειχθούν οι ετικέτες τροφίμων. Προτιμούμε, λοιπόν, να βάζουμε στο καλάθι μας προϊόντα (π.χ. ψωμί του τοστ, δημητριακά πρωινού κλπ.) με την ένδειξη «ολικής αλέσεως». Κάποιοι άλλοι όροι πίσω από τους οποίους «κρύβεται» η ολική άλεση είναι οι παρακάτω: ολόκληρη βρώμη, ολόκληρη σίκαλη, καστανό ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρος κ.ά.
Με πληροφορίες από το interamerican.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*