ΠΟΥ: Ενίσχυση της ετοιμότητας – Όλα τα νεότερα δεδομένα

Tεχνική σύνοψη ανακοίνωσε ο  ΠΟΥ με επικαιροποιημένα πρώιμα στοιχεία  για την παραλλαγή Όμικρον. Οι πληροφορίες αφορούν  τη μετάδοση, τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο σε παρεμβάσεις όπως είναι διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια.

Ήδη στις 22 Δεκεμβρίου 2021, η παραλλαγή Όμικρον είχε εντοπιστεί σε 110 χώρες και στις έξι Περιφέρειες του ΠΟΥ. Η συνολική απειλή που θέτει η  νέα παραλλαγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τέσσερα βασικά ερωτήματα:

  • πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή.
  • πόσο καλά τα εμβόλια και η προηγούμενη μόλυνση προστατεύουν από μόλυνση, μετάδοση, κλινική ασθένεια και θάνατο
  • πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.
  • πώς οι πληθυσμοί κατανοούν αυτές τις δυναμικές, αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και ακολουθούν μέτρα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων (PHSM).

Σταθερές ενδείξεις υπάροχυν πλέον πως η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα σε χώρες με τεκμηριωμένη κοινοτική μετάδοση, με χρόνο διπλασιασμού 2-3 ημερών. Παραμένει αβέβαιο, όμως, σε ποιο βαθμό ο παρατηρούμενος γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης  τηςαπό τον Νοέμβριο του 2021 μπορεί να αποδοθεί στην ανοσολογική διαφυγή ή στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά πιθανότατα να οφείλεται στον συνδυασμό και των δύο.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*