INTERAMERICAN: Θα χρειαστεί χρόνος για ένα πλαίσιο ενιαίου Συστήματος Υγείας, με διακριτούς ρόλους δημοσίου-ιδιωτικού τομέα

«Ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα πληρώνει δύο ή τρεις φορές για τις ίδιες παροχές υγείας, λόγω των παράλληλων μη συνεργαζόμενων συστημάτων».

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN Γιώργος Βελιώτης, στο συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας στο συνέδριο, «ο κ. Βελιώτης εστίασε στη λανθασμένη προσέγγιση του σημερινού μοντέλου των υπηρεσιών φροντίδας της υγείας που είναι επικεντρωμένο στο νοσοκομείο και όχι στον ασθενή-τον πολίτη, πραγματικότητα που το καθιστά αναποτελεσματικό, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση των χρονίων παθήσεων, που βαρύνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες σε επίπεδο πάνω από το 60% του συνόλου, υπογραμμίζοντας πως οι παθήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ μικρότερο κόστος και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εξωνοσοκομειακά, με πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη».

Ακόμη, ο επικεφαλής των ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN τόνισε πως είναι φανερές οι ανάγκες για έμφαση στην πρωτοβάθμια Υγεία και για συνεργασίες που ζητούν την ιδιωτική ασφάλιση με insurance plus services και νέους, μη παραδοσιακούς φορείς, σε μια νέα πραγματικότητα που αναδεικνύει έντονα την ανάγκη υποστήριξης σε νέους τομείς, όπως η ψυχική υγεία, αλλά και εξειδίκευσης και ειδικών υποδομών, όπως η ανάγκη διαμορφώνεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε πως θα χρειαστεί χρόνος για να κτιστεί ένα νέο πλαίσιο ενιαίου Συστήματος Υγείας με διακριτούς συμπληρωματικούς ρόλους και μοιρασμένο το βάρος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση απαίτησε περίπου μια δεκαπενταετία. Επίσης, ανέδειξε ως θετικό σημείο προόδου την προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσουν τα DRG (Diagnosis-Related Groups), ενώ αναφέρθηκε και στη διεθνή εμπειρία της INTERAMERICAN μέσα στην κοινοπραξία της EURAPCO, όπου η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι τα ψηφιακά έργα, με σημαντική εξέλιξη κατά την περίοδο της πανδημίας. «Τώρα είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε το μέλλον, στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στο νέο μοντέλο για την Υγεία», τόνισε ο κ. Βελιώτης.

Η Υγεία, «κλειδί» και δείκτης της κοινωνικής ευημερίας  

Με αφορμή την πρωτοβουλία τιμής του AMCHAM προς τους χορηγούς, ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, δήλωσε: «Το συνέδριο ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός ενιαίου Συστήματος Υγείας, φέρνοντας στη συζήτηση τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και τα κρίσιμα ζητήματα: να ελεγχθούν τα οικονομικά της υγείας και να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος, να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές κατακτήσεις κυρίως στην πρόληψη και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Το πιο σημαντικό, από την άποψη της εταιρικής ευθύνης για τη βιωσιμότητα όσον αφορά στην εκπλήρωση του Στόχου 3 των SDGs, είναι να εξασφαλιστεί ποιότητα ζωής σε κάθε ηλικία και να βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο δικαίωμα της υγείας για κάθε πολίτη, με ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην ολοκληρωμένη υποστήριξη από υπηρεσίες. Στην INTERAMERICAN, αισθανόμαστε την ευθύνη για συμμετοχή σε συνεχή διάλογο για την υγεία και ευχαριστούμε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τη γόνιμη και δημιουργική, πολυετή συνεργασία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*