Εθνική Ασφαλιστική, κτίριο, είσοδος

Νέος μνηστήρας… made in China για την Εθνική Ασφαλιστική;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Ανακατεύεται και άλλο η τράπουλα στο «σίριαλ» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ένα άλλο κινεζικό σχήμα (μετά την Fosun, έναντι της οποίας προτιμήθηκε η κοινοπραξία της Exin) εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 75% της εταιρείας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση –που αναπαρήγαγε το πρακτορείο Reuters- η εισηγμένη Rongfeng Holding Group που δραστηριοποιείται στον κλάδο real estateμε έδρα τη Σαγκάη ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνεργασία με την Shanghai Fangbao Busibness Consulting.

Η  κοινοπραξία των δύο εταιρειών, υπό την επωνυμία Shanghai Gongbao επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στην παρούσα φάση έχει επικοινωνηθεί το ενδιαφέρον του σχήματος, αλλα η τελική έκβαση των συνομιλιών είναι αβέβαιη», ενώ εντύπωση προξενεί η αναφορά ότι χρέη οικονομικού συμβούλου της κινεζικής κοινοπραξίας έχει αναλάβει ο Dominique De Villepin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Chirac.

H ανακοίνωση της Ronfeng Holding αναφέρεται στην βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο S&P), καθώς και στην γεωστρατηγική θέση-κλειδί της χώρας. Υπογραμμίζει επίσης ότι, καθώς ο βαθμός διείσδυσης των ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση μετην Δυτική Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς.

Το ενδιαφέρον της Rongfeng (για την οποία ελάχιστα πράγματα μπορεί να βρει κανείς αναζητώντας στοιχεία στο Διαδίκτυο), έρχεται στον απόηχο της διαφαινόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας με την Exin Group, τα προβλήματα της οποίας κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την αγωγή που υπέβαλε σε βάρος της η Calamos Financial Partners που ήταν μέχρι πρότινος εκ των βασικών χρηματοδοτών της Exin-και του deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, έως και σήμερα η Exin δεν κατόρθωσε να καταθέσει πλήρες φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος για το μετοχικό σχήμα που θα εξαγόραζε την εταιρεία και τον τρόπο χρηματοδότησης της συμφωνίας

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία του ελληνοαμερικανού επενδυτή John Calamos, η οποία ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του deal, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δικαστικές ενέργειες κατά της EXIN, αποχωρώντας ουσιαστικά από το επενδυτικό σχήμα, ζητώντας μάλιστα από το fund του Matt Fairfield να μην αναφέρει ξανά το όνομά του για οποιοδήποτε λόγο.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική Calamos Family Partnersκατέθεσε δικαστική αγωγή για την αθέτηση πληρωμής στην ολλανδική Exin Financial Services, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των δύο για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αμερικανική Calamos Investments και η Exin Partners, ολλανδική εταιρεία διαχείρισης asset και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, είχαν συμφωνήσει να αποκτήσουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. δολαρίων το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι ασαφές ποια επίπτωση θα έχει αυτή η νομική διαμάχη στην ελληνική επένδυση, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της μέσω email, η Calamos Family Partner υπογράμμιζε ότι επιδιώκει την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων που της οφείλεται από την Exin, στο πλαίσιο σειράς δανειακών συμφωνιών. Το πλήρες ποσό επρόκειτο να πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και τώρα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Η Calamos αναφέρει ότι η Exin έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και άλλες χρηματοπιστωτικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις.

Επιπλέον, η αγωγή ζητά την πλήρη καταγραφή του πότε και πώς χρησιμοποίησε η Exin τα κεφάλαια που δανείστηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*