EIOPA: Στα 3,8 τρισ. ευρώ το ενεργητικό των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων στην ΕΕ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται από την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) για την αγορά επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων της ΕΕ και τις διασυνοριακές δραστηριότητες των φορέων που προσφέρουν τις παροχές αυτές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (που περιλαμβάνει εκτός από τις χώρες της ΕΕ και τις Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν). Σύμφωνα με την έρευνα:

-Το συνολικό ενεργητικό των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων διαμορφώθηκε στα 3,8 τρισ. ευρώ το 2017, εκ των οποίον το 76% προέρχεται από δυο χώρες, τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία

-Το 15% του ενεργού πληθυσμού του ΕΟΧ (εξαιρουμένης της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας) είναι μέλη επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων που καλύπτονται από την Οδηγία 2003/41 περί Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (IORP Directive)

-Ο αριθμός των διασυνοριακών ταμείων παρέμεινε αμετάβλητος πέρυσι, αλλά καταγράφεται αύξηση στην διασυνοριακή δραστηριότητα και στα επαγγελματικά ταμεία με συμμετοχή πολλών κλάδων

Η ΕΙΟΡΑ σημειώνει ότι η συμμετοχή σε επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία βαίνει σταθερά αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, πλην όμως καταγράφονται σημαντικές διαφορές στις καλύψεις από χώρα σε χώρα εξαιτίας των διαφορών στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Η έρευνα καταγράφει επίσης συνεχιζόμενη μετακίνηση από τα Συστήματα Καθορισμένων Παροχών στα Συστήματα Καθορισμένων Εισφορών στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών,τάση που συνεπάγεται μεταβίβαση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και δαπανών από τους εργοδότες και τα επαγγελματικά ταμεία στα μέλη (των ταμείων).

Παρότι ο αριθμός των ενεργών διασυνοριακών επαγγελματικών ταμείων παρέμεινε στα επίπεδα του 2016 (73), ολοένα και περισσότερα ταμεία διευρύνουν τις διασυνοριακές τους δραστηριότητες.  Η νέα Οδηγία IORP II που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019 και οι μελλοντικές διαδικασίες που δρομολογεί η ΕΙΟΡΑ για την συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Εθνικών Εποπτικών Αρχών ίσως να διευκολύνει περαιτέρω την ανάπτυξη διασυνοριακών και “πολυκλαδικών” Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων, καταλήγει η Αρχή.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της ΕΙΟΡΑ εδώ: https://eiopa.europa.eu/Publications/Reports/EIOPA-BOS-18-013-2017%20Market%20Development%20Report.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*