Ποιοι αντασφαλιστές θα παίξουν δυνατά την 1η Ιαν 2018

της Ελενας Ερμείδου

Δυνατά, και με όρους προσφοράς και ζήτησης θα ‘παίξουν μπάλα’ οι προαιρετικές (facultative) αντασφαλίσεις την περίοδο των ανανεώσεων, αρχές του 2018.

Το πεδίο των προαιρετικών αντασφαλίσεων είναι ‘ελεύθερο’ και για τον ίδιο κίνδυνο, οι μεγάλοι ξένοι αντασφαλιστές μπορεί να δώσουν αντασφάλιστρο από 500 χιλιάδες, μέχρι 300 χιλιάδες, ακόμα και να ρίξουν την τιμή για το ίδιο αντασφάλιστρο έναντι των ίδιων κινδύνων στις 100 χιλιάδες, δηλώνει στέλεχος της αγοράς στο IW.

Πώς γίνεται αυτό;

Το πώς γίνεται αυτό; η απάντηση είναι μία. Ο ανταγωνισμός στην αγορά των προαιρετικών αντασφαλίσεων είναι τόσο ισχυρός, όπου ο πελάτης μπορεί να βρει ότι θέλει για όποιον κίνδυνο επιλέξει.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συμβατικές (treaty) αντασφαλίσεις στην προστασία καταστροφικών κινδύνων, όπου υπάρχει μία διαφαινόμενη τάση για αυξήσεις τιμών, με την αγορά να εγκαταλείπει το soft και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το hard market. Οι καταστροφές, το τρίτο τρίμηνο άναψαν το πυρ για να αρχίσουν να στήνουν πηγαδάκια οι αντασφαλιστές, βολιδοσκοπώντας και καλλιεργώντας το έδαφος για αυξήσεις τουλάχιστον στις περιοχές που έγραψαν αυξημένες ζημιές.

Άσσο για να ανεβάσουν την αξία της μπάνγκα τους, θα τραβήξουν όσοι μεσίτες αντασφαλειών, αντασφαλιστές στο τομέα των προαιρετικών έχουν αφουγκραστεί τις τάσεις της αγοράς, τις ανάγκες των πελατών και τις αντιπαρατάξουν με τις συνθήκες της προσφοράς.

Πολλά λέγονται για τις συμβατικές.. ορόσημο η 1η Ιανουαρίου

Στο τομέα των συμβατικών ακόμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί με σιγουριά κάτι, παρά μόνο οι συζητήσεις για αυξήσεις. Θα πιάσουν όλες τις περιοχές, όλους του κινδύνους; Οι συζητήσεις αυτές από την πλευρά των μεγάλων αντασφαλιστών στην αρχή παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι αυξήσεις θα είναι πολύ μεγάλες, στην συνέχεια ο θόρυβος αυτός έπεσε.

Αλλοι μιλάνε για γενικές και άλλοι μόνο για τα σημεία των καταστροφών. Τελική εικόνα μπορεί να μην υπάρξει κατά την περίοδο των ανανεώσεων των συμβάσεων τη 1η Ιανουαρίου. Το πεδίο των τιμών στις συμβατικές αντασφαλίσεις φαίνεται να είναι υπό διαμόρφωση μέχρι και το πρώτο εξάμηνο.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*