Ασφαλιστική κάλυψη D&O: Ασπίδα για τα στελέχη στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον

Της  Εύης Κουτρουμπέζη, Προϊσταμένης του Τμήματος Ειδικών Κινδύνων της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων Λοιπών Γενικών Κλάδων της Εθνικής Ασφαλιστικής

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά στελέχη – υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του εντεινόμενου περιβάλλοντος κινδύνου στο οποίο καλούνται να ενεργήσουν, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από αυστηρότερους νόμους, αυστηρότερες και πιο δραστήριες εποπτικές αρχές, μεταβαλλόμενα ρυθμιστικά πλαίσια, απαιτήσεις προερχόμενες από παγκόσμια έκθεση λόγω της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς και πλήθος άλλων παραγόντων.

Την κατάσταση έρχεται να εντείνει και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων (περικοπές κόστους, συγχωνεύσεις, κλείσιμο καταστημάτων ή ακόμη και χρεωκοπία).

Το πρόγραμμα ασφάλισης ευθύνης Διευθυντών και Στελεχών (D&O) έχει δημιουργηθεί ώστε να παρέχει στα στελέχη τη δυνατότητα να «κινούνται» και να αποφασίζουν με καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας, να παίρνουν τις βέλτιστες, κατά την άποψή τους αποφάσεις, ακόμη και εάν αυτές ενέχουν ρίσκο και να μην λειτουργούν «αμυντικά».

Αυτό που καλύπτει είναι αποζημιώσεις (είτε ως αποτέλεσμα δικαστικής διεκδίκησης είτε ως αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού) και νομικά έξοδα για απαιτήσεις που εγείρονται κατά των στελεχών και οι οποίες μπορεί να προέρχονται από:

  • Υπαλλήλους για θέματα εργασιακής πρακτικής

  • Χορηγούς, μετόχους, επενδυτές

  • Προμηθευτές, πελάτες, συνεργάτες, ανταγωνιστές

  • Κυβερνητικές, εποπτικές ή άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές αρχές.

Εφόσον απαιτείται, η κάλυψη μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο απαιτήσεις κατά των φυσικών προσώπων αλλά και απαιτήσεις που εγείρονται κατά του νομικού προσώπου (δηλαδή της ασφαλισμένης επιχείρησης) για θέματα αξιογράφων (π.χ. αγοραπωλησία μετοχών) και εργασιακής πρακτικής (π.χ. απόλυση, αποστέρηση επαγγελματικής ευκαιρίας, πρόωρη λήξη σύμβασης, πρόκληση ηθικής βλάβης, παραβίαση ιδιωτικού βίου).

Για μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις παρέχονται κάποια «πακέτα» ασφάλισης με όριο ευθύνης που κυμαίνεται από € 1 εκ. – € 5 εκ., με την εκτίμηση του κινδύνου και την τιμολογιακή προσέγγιση να γίνεται σε tailor made βάση, ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Σημαντικό μέρος των υπηρεσιών που παρέχονται σε κάθε περίπτωση είναι και σε συμβουλευτική βάση.

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει μακρόχρονη παρουσία στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά στο εν λόγω πρόγραμμα, παρέχοντας ένα πλήρες πακέτο καλύψεων, σύμφωνα με τη βέλτιστη διεθνή πρακτική, ικανό να ανταποκριθεί σε όλα τα εταιρικά προφίλ και εναρμονισμένο με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*