Αποκαλύψεις για διπλό κινεζικό “φλερτ” στην Allianz !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Anbang και ο πολυσχιδής όμιλος  ΗΝΑ  φέρονται να εξέτασαν την αγορά μετοχικών πακέτων στον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό

Αίσθηση προκαλούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που υποστηρίζουν ότι ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang  και ο πολυσχιδής όμιλος HNA Group κινήθηκαν στην κατεύθυνση αγοράς μετοχικών μεριδίων στην γερμανική Allianz, στο πλαίσιο σχεδίων να δημιουργήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική αυτοκρατορία…made in China.

Οπως ισχυρίζονται δυο άτομα με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι δυο κινεζικοί όμιλοι εξέτασαν -ξεχωριστά-  το ενδεχόμενο αγοράς πλειοψηφικού “πακέτου” μετοχών της Allianz -της τέταρτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 100 δισ. δολ.- , ενώ η HNA ήταν ανοιχτή και στην ιδέα αγοράς μειοψηφικού μεριδίου.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις -που έμειναν σε αρχικό στάδιο και δεν κατέληξαν σε επίσημες προσφορές από πλευράς των Κινέζων- “πάγωσαν” νωρίτερα εντός του έτους, λόγω των αναμενόμενων ενστάσεων που θα ήγειραν οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας, αλλά και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την διοίκηση της Allianz. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, θεωρείται “εξαιρετικά απίθανο” οι συνομιλίες αυτές να αναβιώσουν στο ορατό μέλλον.

Τυχόν κατάθεση προσφοράς για εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην Allianz, μια απο τις εννέα ασφαλιστικές που “καθορίζουν” την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα συναντούσε τεράστια πολιτικά και ρυθμιστικά εμπόδια στη Γερμανία, καθώς ο ασφαλιστικός όμιλος είναι ένας από τους εθνικούς πρωταθλητές της χώρας, έχει τεράστια κεφαλαιακή ισχύ και αποτελεί πυλώνα του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα σχέδια της HNA να εξαγοράσει μερίδιο στην Allianz πρωτοαποκαλύφθηκαν την Τετάρτη από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Οι εκπρόσωποι της Allianz, της Anbang και της ΗΝΑ -με την τελευταία να έχει ανακοινώσει deals αξίας άνω των 50  δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η αγορά “πακέτων” στην Deutsche Bank και την αμερικανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Hilton- αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters.

Τα μεγάλα deals των κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό μπήκαν πρόσφατα στο “στόχαστρο” των αρχών του Πεκίνου , που επέβαλε περιορισμούς και υποχρέωσε τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν τις κάνουλες τις χρηματοδότησης τέτοιων συμφωνιών, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ των 221 δισ. δολαρίων το 2016.

Την ίδια στιγμή, αυξανόμενες αντιδράσεις προκαλεί ο κινεζικός επεκτατισμός και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων που επιτρέπουν σε κράτη μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*