Εκλεισε deal μεταξύ Ιρανικής Saman και Munich Re

της Ελενας Ερμείδου

Την πρώτη συμφωνία με ξένη αντασφαλιστική έκλεισε το Ιράν μετά από την άρση των κυρώσεων το 2016. Ειδικότερα η Ιρανική Saman κατέληξε σε συμφωνία με την Munich Re σε ό,τι αφορά το κομμάτι ασφάλισης κινδύνων ζωής και για ποσό μέχρι 1 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Το 42% του προϊόντικού χαρτοφυλακίου της Ιρανικής  Saman καταλαμβάνεται από ασφαλίσεις ζωής, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ασφαλιστικής για το έτος 2016 που έκλεισε το Μάρτιο. Η δε, Munich Re ήταν μεταξύ των ασφαλιστικών που ακολούθησαν τους κανόνες του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην χώρα το 2010.

Η Saman είναι πρώτη Ιρανική ασφαλιστική που αγοράζει καλύψεις ζωής  από ξένη ενώ,  ο αντίκτυπος στον όγκο των ασφαλίστρων της Munich Re από την συμφωνία αυτή υπολογίζεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο π που ξεκίνησε η άρση των κυρώσεων αρκετές μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η SCOR, η Swiss Re, τα Lloyds.

Το Ιράν σύμφωνα με μελέτη της A.M. Best με μεικτά ασφάλιστρα που έφτασαν και τα 7,5 δισεκ το 2014 είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*