To Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει τα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα για τα έγγραφα βασικών πληροφοριών των προϊόντων PRIIPs

Απέρριψε στις 14 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα (Regulatory Technical Standards – RTS) για τα έγγραφα βασικών πληροφοριών που αφορούν τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα στην ασφάλιση (PRIIPs), εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής ECON του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 12 αποχές. Το ψήφισμα τονίζει ότι τα RTS αντιτίθενται στο πνεύμα και στον στόχο του Κανονισμού, που δεν είναι άλλος από την παροχή κατανοητής, ξεκάθαρης και συγκρίσιμης πληροφόρησης των ιδιωτών επενδυτών για τα PRIIPs μέσω του βασικού εγγράφου πληροφοριών.

Στο θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνέβαλε σημαντικά το lobbying της Insurance Europe και των μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Το επόμενο βήμα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει της ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να υποβάλουν νέα Ρυθμιστικά Πρότυπα. Επίσης, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού για τα PRIIPS μόνο όσον αφορά την ημερομηνία εφαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2016 (βλ. εγκύκλιο της ΕΑΕΕ 22495, 1η Ιουλίου 2016).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*