Παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταγγέλλουν οι παιδίατροι στα συμβόλαια υγείας

 

 

Ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των παιδιών εγείρει σε επιστολή της προς την Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής όσον αφορά τις πληροφορίες που ζητούνται προκειμένου οι γονείς να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας για τα παιδιά τους.

 

Οι παιδίατροι ζητούν από την Αρχή να μεριμνήσει ώστε οι ασφαλίσεις υγείας να γίνονται με την προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας του παιδιού επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζεται με προχειρότητα η διασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων, που φαίνονται στο βιβλιάριο υγείας και αφορούν στα παιδιά αλλά και σε παθήσεις ή στοιχεία των γονέων.

 

Για αυτούς τους λόγους η ένωση παιδιάτρων ζητά να παρέμβει η αρχή ώστε το κάθε ιατρικό πιστοποιητικό ή πληροφορία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, να παραδίδεται από τον ασφαλιζόμενο με συστημένη επιστολή, μόνο στον εξουσιοδοτημένο και συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική εταιρεία ιατρό και όχι στον ασφαλιστικό πράκτορα. 

 

 

Ακολουθεί η επιστολή:

 

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Μη κερδοσκοπικό σωματείο

Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα  11528

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7,  151 21 Πεύκη

Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

Email: enosi.elpaidatt@gmail.com 

Email Επιστημονικής Επιτροπής:  epep@eelpaidatt.gr

www.padiatroi-attikis.gr

           

 

Αθήνα 29/3/2016

ΠΡΟΣ

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Λεωφ. Κηφισίας 1 Αθήνα (11523)

contact@dpa.gr

 

Η διάταξη του άρθρου 9Α΄ του Συντάγματος το οποίο προστέθηκε με το Ψήφισμα της 6.4.2001 «Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει.», έχει την έννοια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τόσο στο στάδιο της επεξεργασίας όσο και στο στάδιο της συλλογής. Σύμφωνα δε με το άρθρο 2β του Ν.2472/1997 (όπως μέχρι σήμερα έχει αντικατασταθεί με τελευταία το άρθρο 79 του Ν.4139/2013, ΦΕΚ Α΄74/20.3.2013) ως «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» θεωρούνται, εκτός όλων των άλλων, τα δεδομένα που αφορούν την υγεία. «Υποκείμενο των δεδομένων» δε, θεωρείται το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα ανωτέρω δεδομένα, όταν το υποκείμενο αυτό μπορεί να προσδιορισθεί από αυτά είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Επειδή η συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποδεικνύεται από τους μεγαλύτερους κινδύνους επέμβασης στην προσωπική σφαίρα και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να τηρούνται με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα. Είναι δε τόσο επιτακτική η ανάγκη προστασίας ώστε θεωρήθηκε αναγκαία της «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», ώστε για την επεξεργασία και συλλογή προσωπικών δεδομένων, είναι απαραίτητη άδεια από την Αρχή αυτή. Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 7§1(δ) του Ν. 2472/1997 όταν η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αφορά θέματα υγείας, εκτελείται από πρόσωπο που ασχολείται κατ’ επάγγελμα με την παροχή υπηρεσιών υγείας και υπόκειται σε καθήκον εχεμύθειας ή σε συναφείς κώδικες δεοντολογίας, υπό τον όρο ότι η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την ιατρική πρόληψη, διάγνωση, περίθαλψη ή τη διαχείριση υπηρεσιών υγείας.

Περίπτωση παραβίασης των προσωπικών δικαιωμάτων, αποτελεί η απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για την προσκόμιση πλήρους ιατρικού φακέλου προκειμένου να προβούν σε σύμβασης ασφαλιστικής κάλυψης παιδιών. Για τον λόγο αυτό οι ασφαλιστές ζητούν από τους γονείς να τους παραδώσουν για να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, προκειμένου να διαβάσουν ότι έχει γραφτεί για την υγεία ή το κληρονομικό των γονέων, την εγκυμοσύνη, τις παλίνδρομες κυήσεις ή την εξωσωματική της μητέρας, τα στοιχεία γέννησης του παιδιού και οτιδήποτε άλλο αφορά την υγεία του ή τα προσωπικά του δεδομένα. Παρόμοια εξ άλλου συνήθης τακτική είναι να ζητείται από τους ασφαλιστές η φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, με το πρόσχημα ότι η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του ατόμου προκειμένου να το ασφαλίσει, ζητούν από τους ιατρούς να συμπληρώσουν ιατρικές γνωματεύσεις που οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να ζητούνται στοιχεία που συνήθως δεν γίνονται σε ένα απλό τυπικό ιατρικό έλεγχο και που πολλές φορές φανερά εκθέτουν το ιατρικό απόρρητο και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως θα δείτε και στο επισυναπτόμενο έγγραφο. Το πρόβλημα είναι ότι, οι ασφαλιστικοί πράκτορες δεν είναι εξουσιοδοτημένα άτομα για να χειρίζονται τις πληροφορίες αυτές, εκθέτοντας στο πλείστο των περιπτώσεων και σε μέγιστο βαθμό τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αυτών που ζητούν να ασφαλιστούν.

Όπως είναι προφανές, αντιμετωπίζεται με απόλυτη προχειρότητα η διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των παιδιών, καθώς από το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας και τα λοιπά ιατρικά παραστατικά, προκύπτουν πλείστα άλλα προσωπικά στοιχεία αυτών (παθήσεις, στοιχεία γονέων κλπ), μερικά εκ των οποίων για κάποιους από αυτούς μπορεί να αποτελούν και κρίσιμα απόρρητα προσωπικά στοιχεία. Εξάλλου ο ίδιος σκοπός μπορούσε να εξυπηρετηθεί με την προσκόμιση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες πιστοποιητικού υγείας του παιδιού το οποίο θα εκδίδεται από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, προστατευομένου με τον τρόπο αυτό του προσωπικού απορρήτου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλούμε ως αρμόδιος φορέας να μεριμνήσετε για την αποδοχή εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών απλού ιατρικού πιστοποιητικού υγείας, και τη θεσμοθέτηση είτε κατόπιν δικής σας έρευνας είτε αναθέτοντας σε εμάς προκειμένου να επεξεργαστούμε και σας προτείνουμε προς έγκριση, καταλλήλου πιστοποιητικού υγείας το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, υπέχοντος του εκδίδοντος το πιστοποιητικό ποινικές ευθύνες για το περιεχόμενο αυτού. Επίσης προκειμένου να διαφυλαχτεί το ιατρικό απόρρητο και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε έτσι ώστε το κάθε ιατρικό πιστοποιητικό ή πληροφορία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, να παραδίδεται από τον ασφαλιζόμενο με συστημένη επιστολή, μόνο στον εξουσιοδοτημένο και συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική εταιρεία ιατρό και όχι στον ασφαλιστικό πράκτορα. 

 

Επαφιέμενοι στην υπηρεσιακή σας ευαισθησία, θέτουμε την Ένωσή μας στη διάθεσή σας, περιμένοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας.

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*