Η χρηματιστηριακή υποχώρηση επηρεάζει την εικόνα των ασφαλιστικών στη Solvency II

[starbox]

Σε περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται (σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς) οι υποαξίες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα  από την μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών από την αρχή του χρόνου . Οι υποαξίες αυτές θα φανούν λόγω Solvency II στους πρώτους τριμηνιαίους ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδας.  Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ζημιές αυτές έχουν υπερκαλυφθεί από την άνοδο των τιμών των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια και θεωρούνται «καταφύγια κινδύνου»  στην παρούσα χρηματιστηριακή κρίση.

Η δραματική υποχώρηση κατά 25% του Γενικού Δείκτη  και ειδικά κατά 30% του κλαδικού τραπεζικού δείκτη  έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις ασφαλιστικές που είχαν έστω και ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips.  Βάσει στοιχείων α’  εξαμήνου 2015 ( προ capital controls) , περίπου το 10-15% της συνολικής αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές.  Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις τόσο κατά το δεύτερο εξάμηνο (από τις 3 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του 2015) δεν ήταν θετικές με αποτέλεσμα μετά την ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών  στις οποίες δεν συμμετείχαν άμεσα οι ελληνικές ασφαλιστικές λόγω capital controls (παρα μόνο όσες είχαν ξένους θεματοφύλακες) να καταγράφουν σημαντικές υποαξίες που θα ‘κτυπήσουν’ και στα Solvency II.  Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επισημάνει από το καλοκαίρι 2015 ότι οδεύουμε σε περίοδο με αυξημένη μεταβλητότητα και θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μειωμένο ρίσκο στα ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια.  Το ίδιο βέβαια ισχύει και τις ασφαλιστικές που είχαν ξένες μετοχές (ευρωπαικές η αμερικανικές) οι οποίες έχουν διορθώσει κατά το τελευταίο διάστημα.

Σε ότι αφορά τις ομολογιακές τοποθετήσεις και εκεί καταγράφονται υπο-αξίες  στα ελληνικά ομόλογα ενώ αντίθετα κερδισμένα είναι τα χαρτοφυλάκια που έχουν γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα (Treasuries).  Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις , τα κέρδη από την άνοδο των τιμών των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων ξεπερνούν τις ζημιές από τις τοποθετήσεις σε μετοχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*