Μάχη σε δύο μέτωπα για την οικονομία

Να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2015 χωρίς απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να αποκρούσει αποτελεσματικότερα ενδεχόμενες πιέσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για πρόσθετα μέτρα για το 2016. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εξάλλου, αρχίζει η… μητέρα όλων των μαχών με την τρόικα, καθώς αναμένεται να σταλεί στους δανειστές το σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στο πεδίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κρίνονται πολλά, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα, για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθούν με την τρόικα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το αν θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να αρχίσει και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, οποιαδήποτε απόκλιση στην επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου, σε συνδυασμό με την πιθανή διάψευση των τελευταίων εκτιμήσεων για μηδενική ύφεση το 2015, θα έδιναν την αφορμή στους εκπροσώπους των θεσμών να διατυπώσουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2016 και να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ.

Για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των εσόδων τον Δεκέμβριο, καθώς στο σκέλος των δαπανών υπάρχει ευχέρεια χειρισμών, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό δεν είχαν εκταμιευθεί ως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι πρώτες ενδείξεις για τον Δεκέμβριο, όπου θα πρέπει να εισπραχθούν περισσότερα από 6,2 δισ. ευρώ, είναι ενθαρρυντικές, σύμφωνα με πληροφορίες. Άλλωστε, και τον Νοέμβριο τα έσοδα από τις εφορίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού κατά 13,2%.

Τα έσοδα, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, κινούνται καλύτερα από τους αναθεωρημένους στόχους, υπερκαλύπτοντας μάλιστα ένα μέρος (περίπου 500 εκατ. ευρώ) της καθυστέρησης στην καταβολή από τις τράπεζες του Ευρωσυστήματος των κερδών που είχαν από ελληνικά ομόλογα (συνολικά περίπου 1,8 δισ. ευρώ).

Αμέσως μετά τη «μάχη» στο δημοσιονομικό μέτωπο, αρχίζει η δύσκολη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου θα σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών πολύ σύντομα, ώστε να αρχίσουν και οι σχετικές συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους στα μέσα Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επιμείνει στην πρότασή της να καλυφθεί μια «τρύπα» της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσουμε στη συνολική εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ, την οποία προβλέπει το μνημόνιο, με αύξηση των εισφορών κατά 2%, ή με άλλες μεθόδους ενίσχυσης της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, όπως θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τη μείωση των κύριων συντάξεων, για την οποία ασκεί πιέσεις πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά, εάν οι δανειστές απορρίψουν το σχέδιό της, δεν έχουν δοθεί οριστικές απαντήσεις. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι είναι πιθανό να νομοθετήσει η κυβέρνηση μονομερώς, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, διέψευσε τα σενάρια για δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*