Η πρόληψη σώζει ζωές-Ποιες εξετάσεις αμελούμε

 

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Είναι γεγονός ότι με τον προληπτικό έλεγχο σώζονται ζωές, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν πολύ σοβαρά νοσήματα στην αρχή της εξέλιξής τους. Όταν, δηλαδή, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία που μπορεί να εκτιμήσει ο γιατρός μας. 

Ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι πάντα και διαγνωστικός, αλλά αξιολογείται ως ιδιαίτερα πολύτιμος, είτε γιατί μας βοηθά να εντοπίσουμε μια αρχόμενη παθολογική διεργασία είτε γιατί μας αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο γιατρός μας, ο πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας, θα μας κατευθύνει για το είδος του προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου στον οποίο πρέπει να υποβληθούμε, καθώς και για τον χρονικό ορίζοντα κάθε εξέτασης:

  • Έλεγχος επιπέδων LDL & HDL χοληστερίνης: Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη και σημαντικότερη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με τις καθημερινές μας συνήθειες, ιδιαίτερα με τη διατροφή μας, η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά. Επομένως, ο έλεγχος των επιπέδων της «κακής» (LDL) και της «καλής» (HDL) χοληστερίνης αποτελεί, μαζί με την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και της τήρησης της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, απαραίτητο μέτρο για την πρόληψητων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Μαστογραφία: Οι κακοήθειες αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου, με τον καρκίνο του μαστού να δεσπόζει όσον αφορά τις γυναίκες. Η έγκαιρη διενέργεια μαστογραφίας έχει οδηγήσει στην τεκμηρίωση ότι πρόκειται για μια ιάσιμη μορφή κακοήθειας. Για αυτό και η μαστογραφία αποτελεί μια απαραίτητη περιοδική προληπτική εξέταση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ