Τράπεζες: Αναζητούν κεφάλαια 8 δισ. ευρώ

Στην τελική και κορυφαία φάση της ανακεφαλαιοποίησης περνά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προθέσεις των ιδιωτών επενδυτών, σε μια προσπάθεια να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια, όπως εκτιμάται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ίσως και να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Πρώτη αποφάσισε λοιπόν να τεστάρει τα νερά των ιδιωτών επενδυτών η Πειραιώς, η οποία άνοιξε το βιβλίο προσφορών (book building). Τα κεφάλαια αυτά συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου και οδηγούν σε ισόποση μείωσή του.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για την πλήρη κάλυψη των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Στην πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών της, ύψους 2,1 δισ., θα προχωρήσει και η Eurobank. Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί όταν θα κλείσει το book building της Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ζωηρό και δεν αποκλείεται η τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια υψηλότερα από τα απαραίτητα, δηλαδή του 1,6 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με βάση το δυσμενές σενάριο ανήλθαν σε 4,9 δισ. και με βάση το βασικό στα 2,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε όφελος από τη δημόσια πρόταση για την αγορά ομολόγων 600 εκατ. ποσό που μειώνει ισόποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Και η Alpha Bank ξεκινά το βιβλίο προσφορών, θα απευθυνθεί όμως στους ιδιώτες επενδυτές, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών (σ.σ. με βάση το δυσμενές σενάριο) ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη θα ανοίξει και το βιβλίο προσφορών της Eurobank, με στόχο την πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά, θα πάρει τη σκυτάλη ο όμιλος της Εθνικής, που θα απευθυνθεί στους επενδυτές, με στόχο την άντληση έως και 4,6 δισ., όσο δηλαδή είναι και το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.

Αξιοσημείωτο θεωρεί o Σάιμον Νίξον σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα Wall Street Journal το ότι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Νέοι επενδυτές σχεδιάζουν, επίσης, να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Αυτό, όπως σημειώνει, μπορεί να φαίνεται ως ο θρίαμβος της ελπίδας επί της εμπειρίας, καθώς αυτή θα είναι η τέταρτη φορά σε ισάριθμα χρόνια που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται, οδηγώντας κάθε φορά τους μετόχους στο να καταγράψουν μεγάλες ζημιές και δραστική μείωση του ποσοστού τους στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution). Ωστόσο, προσθέτει, οι επενδυτές έχουν λόγους να ελπίζουν ότι αυτήν τη φορά μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*