Ας ξεκινήσουν με τα επαγγελματικά ταμεία

Mπορεί να δηλώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι θέλουν να αναλάβουν το σκέλος των συντάξεων αλλά αυτό φαίνεται απόμακρο κάτω απ’ τις παρούσες συνθήκες.  Οι ατομικοί λογαριασμοί των συντάξεων θα χρειάζονται μηνιαίες εισφορές τις οποίες ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταβάλλει.  Οι ελληνικές ασφαλιστικές ίσως θα είναι καλύτερα να προσανατολιστούν προς την κατεύθυνση των Επαγγελματικών Ταμείων.

Τα υπάρχοντα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία όπως για παράδειγμα των οικονομολόγων, των υπαλλήλων της Interamerican ή των υπαλλήλων της S&P έχουν καταφέρει να δείξουν πως μπορεί να δουλεύει το μοντέλο αυτό επιτυχημένα και προσεδοφόρα. Βέβαια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν τα μεγάλα δημόσια ταμεία , τα οποία πάσχουν από την εισφοροδιαφυγή και την έλλειψη αναλογιστικών μελετών.  Όπως μας έλεγε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς , είναι όπως «να μαγειρεύεις στο σπίτι σου για 4 άτομα και να μαγειρεύεις για ένα στράτευμα».

Πάντως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να μάθουν στην κουλτούρα της κοινοπρακτικής συνεργασίας πριν αναλάβουν κάποιο μεγάλο Επαγγελματικό Ταμείο. Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα ακόμα.

Ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών 

Όπως γράψαμε χθες στο editorial , οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών ομίλων θα καθορίσουν και την μοίρα των τραπεζικών ασφαλιστικών. Εάν οι ανακεφαλαιοποιήσεις γίνουν «αναίμακτα» , δηλαδή με συγκατάβαση (για το dilution) από τους βασικούς μετόχους,  θετική αξιολόγηση από τους πιστωτές και ενδιαφέρον για αποδόσεις από τους ξένους στρατηγικούς επενδυτές, τότε οι ασφαλιστικές θα παραμείνουν για μερικά χρόνια κάτω από την «στέγη» των τραπεζικών ομίλων.  Μπορεί οι ασφαλιστικές να κάνουν εξαιρετικά αποδοτικά τη δουλειά τους αλλά τα λεφτά για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τα είχαν βάλει οι τράπεζες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*