Αντιδράσεις προκαλεί η αιφνίδια επίθεση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με αφορμή το διαχρονικό φαινόμενο του χρηματισμού στο ΕΣΥ.
Αυτό που φαίνεται να ενόχλησε δεν ήταν τόσο η αναφορά του Π. Πολάκη στο λεγόμενο φακελάκι, όσο οι αιχμές που άφησε για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού ο αναπληρωτής (και γιατρός στο επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα) υποστήριξε λίγο-πολύ ότι 8 στους 10 γιατρούς στο ΕΣΥ είναι διεφθαρμένοι.
Στην επίμαχη δήλωση, ο κ. Πολάκης υποστήριξε χαρακτηριστικά: “Το 20% των ιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα.Το 60% θα πάρουν χρήματα αν τους τα δώσεις και το 20% δεν θα αγγίξουν τον ασθενή αν δεν πάρουν χρήματα”. Σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό, η λίστα χειρουργείου θεσπίστηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) οι δηλώσεις είναι ανυπόστατες από τη στιγμή που δεν βασίζονται σε στοιχεία, αλλά και προκλητικές από τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο μόνο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτό.
“Ο κ. Πολάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι πλέον συνδικαλιστής για να κάνει διαπιστώσεις έχει την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα που στηλιτεύει. Επίσης έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζεται το προσωπικό” τονίζει το ΔΣ του ΙΣΑ.
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ύπαρξη του φαινομένου ζητά να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος, καθώς και τιμωρία των παραβατών μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.
Για το Κίνημα Νέων Γιατρών (ΚΙΝΙ), οι δηλώσεις Πολάκη λειτουργούν ως αντιπερισπασμός, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
“Αντί για την ουσιαστική “θεραπεία” που δεν είναι άλλη από την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, προωθείται μια υποκριτική μεθόδευση κατακερματισμού του φόρτου εργασίας αυτού στις ίδιες πάλι πλάτες, με “αναγκαίες συνέπειες” την κατάχρηση μιας ιδιώνυμης εφημέρευσης ετοιμότητας που δεν προσμετράται ως χρόνος εργασίας (εισάγωντας έτσι το ακραίο νεοφιλελεύθερο τέχνασμα του “ενεργού” και “ανενεργού” χρόνου εργασίας) και περαιτέρω επέκτασης της κατά τόπους ήδη εφαρμοζόμενης αντιεπιστημονικής “εφημερίας τομέα”” αναφέρει σχετικά.
Οι νέοι γιατροί απαιτούν, τέλος, την άμεση ανάκληση της δήλωσης και τη συγγνώμη του υπουργού.
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα κάνει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
“Στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, και στην προετοιμασία για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν μας κάνει εντύπωση η λάσπη που ρίχνει ο κ. Πολάκης στους χιλιάδες έντιμους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατηφόρα και η ξεφτίλα δεν έχουν πάτο” σημειώνει.