Τη νέα πρωτοβουλία Sustainable Talks εγκαινιάζει η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Πρόκειται για μια σειρά μονοθεματικών συζητήσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.
Ο τίτλος του 1ου Sustainable Talks ήταν «Πλαστικά Όνειρα και Εφιάλτες» και είχε κεντρική ομιλήτρια την Χριστίνα Κονταξή, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου στον χώρο εκδηλώσεων Athineo, με την ευγενική χορηγία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και τη συμμετοχή εκπρόσωπων από διάφορους κλάδους της αγοράς. Τη συζήτηση τη συντόνισε η Κιάρα Κόντη, Senior Manager Climate Change and Sustainability Services της ΕΥ και μέλος της επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Στόχος του πρώτου αυτού κύκλου συζητήσεων ήταν να αναδείξει την ανάγκη στροφής στην κυκλική οικονομία του πλαστικού, μέσα από δράσεις οι οποίες θα εμπνεύσουν την ελληνική αγορά να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό «κύμα» στο χώρο αυτό. Άλλωστε, όπως επισημαίνει τo Ελληνο-Αμερικανικο Εμπορικό Επιμελητήριο, υποστηρίζει δράσεις που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργό συμμέτοχη των πολιτών για την υιοθέτηση πρακτικών που οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και καθαρό περιβάλλον.
Τα πλαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητά μας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Συχνά ο τρόπος με τον οποίο τα πλαστικά προϊόντα σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται καταλήγει να είναι επιζήμιος για το περιβάλλον. Η ποσότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες αυξάνεται, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία.
Τα πιθανά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μιας πιο αποτελεσματικής κυκλικής προσέγγισης δεν υλοποιούνται, η δε ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και η μείωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αναγνωρίζεται πλέον ευρέως. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών μέσω διαφόρων εκστρατειών, όπως το «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» και το πρόγραμμα PTwist, με σκοπό να συμβάλει ενεργά στην κυκλική οικονομία του πλαστικού.