back to top
21 C
Athens
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Σήμερα η «σύνοδος» της «Συμμαχίας του Νότου»

Οι δυνατότητες συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογίων υγείας και διαπραγμάτευσης τιμών καινοτόμων φαρμάκων θα βρεθούν στο επίκεντρο στη σημερινή συνάντηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Αριστοτέλους προσδοκά σημαντικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, που ευελπιστεί ότι θα είναι η πρώτη σε μια σειρά επαφών, μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Στόχος αυτών των επαφών θα είναι η εξεύρεση του modus operandi μιας συνεργασίας που θα πετύχει οικονομίες κλίμακας, προς όφελος των συστημάτων υγείας και της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία.

- Advertisement -

Ωστόσο, στις σημερινές εργασίες και στη συζήτηση «Κοινές προσεγγίσεις στη φαρμακευτική πολιτική των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου – Σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις» θα συμμετέχουν υπουργοί Υγείας μόνο από την Κύπρο και την Πορτογαλία, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας της Μάλτας.

Συνολικά, στη συνάντηση εργασίας θα συμμετέχουν πέραν των παραπάνω και αξιωματούχοι της Ιταλίας, αλλά και της Κομισιόν, καθώς και της Βουλγαρίας, όπως είχε γράψει το Virus (εδώ).

- Advertisement -

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παρών θα δώσει ο Δημήτριος Φλωρίνης, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας, εμπειρογνώμονας, από την Ιταλία θα συμμετάσχει η Dr. Simona Montilla, σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής, συμμετέχουσα και στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας στον ιταλικό ΕΟΦ.

Εκπρόσωποι από την πρεσβεία της Βουλγαρίας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα, η οποία συμμετέχει στη συζήτηση χάρη στις αντίστοιχες προσπάθειες συνένωσης δυνάμεων στο κομμάτι της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης που επιχείρησε η Σόφια με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, πολλά είναι τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μια τέτοια συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί και να είναι αποδοτική, δεδομένων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των χωρών, τόσο στις οικονομικές δυνατότητες όσο και στη δομή των συστημάτων.

Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, δεν κυκλοφορούν πολλά από τα φάρμακα και ιδιαίτερα τα ογκολογικά, που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας. Ειδικά η γείτων βαλκανική χώρα, με τα πολύπλοκα κοινωνικοοικονομικά της ζητήματα, είναι ζήτημα κατά πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια συνεργασίας κάτι περισσότερο από την εμπειρία της σε αντίστοιχες συζητήσεις.

Η Ιταλία είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, ενώ η Κύπρος και η Μάλτα διεξάγουν διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων, ενώ η διαδικασία διαπραγμάτευσης στην Πορτογαλία ήδη εφαρμόζεται, με επιτυχία μάλιστα σε ό,τι αφορά τις νέες θεραπείες για την Ηπατίτιδα C.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω εγχείρημα της διακρατικής συνεργασίας αποτελεί στοίχημα που ο κ. Ξανθός θέλει να κερδίσει και, εν πολλοίς, η σημερινή συνάντηση αναμένεται να δείξει της πιθανότητες….

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παράταση του adequacy του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο σχέδια αποφάσεων για την παράταση της επάρκειας του καθεστώτος προστασίας προσωπικών δεδομένων

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

EAEE: Αυτά τα πρόσωπα απαρτίζουν τη διοίκηση για το 2025 – 2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει τη συγκρότηση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και τους Προέδρους

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2025


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, την οποία τιμά κάθε χρόνο, στις 28 Απριλίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Φιλίππα Μιχάλη, NN Hellas: Oι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Tο έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κα. Φιλίππα Μιχάλη στο Brokers Time...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EAEE: Αυτά τα πρόσωπα απαρτίζουν τη διοίκηση για το 2025 – 2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει τη συγκρότηση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και τους Προέδρους

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2025


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, την οποία τιμά κάθε χρόνο, στις 28 Απριλίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Φιλίππα Μιχάλη, NN Hellas: Oι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Tο έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κα. Φιλίππα Μιχάλη στο Brokers Time...

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν