back to top
7.7 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

ΣΔΙΤ: Το αγνοημένο εργαλείο ασφαλιστικής και οικονομικής ανάπτυξης

Τις δυνατότητες που προσφέρουν στο ελληνικό κράτος οι συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου Τομέα και Ιδιωτικού τομέα (τα γνωστά ΣΔΙΤ) στους κλάδους της υγείας, των συντάξεων , των φυσικών καταστροφών και των αγροτικών ασφαλίσεων εξέτασαν χθες  στο 3ο πάνελ του 10ου  Insurance Conference,  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης , ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Φώτης Κουρμούσης , ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου , ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Δρ. Γιώργος Βελιώτης  Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας της Interamerican και ο καθηγητής  Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς  κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος  ο οποίος έχει μελετήσει και καταρτίσει σχέδια ΣΔΙΤ εδώ και δύο δεκαετίες.

Με την επισήμανση ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Λέσβο ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσαν τα ΣΔΙΤ  για φυσικές καταστροφές να καλύψουν και τους σεισμόπληκτους και να βοηθήσουν το Κράτος ξεκίνησε η συζήτηση για τις συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης αναφερόμενος στην δυνατότητα που μπορεί να υπάρξει στον οργανισμό για ΣΔΙΤ με ιδιωτικούς φορείς και παρόχους υγείας, επεσήμανε ότι  κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι παλαιές σχέσεις του οργανισμού με τους ιδιωτικούς φορείς  και μετά μπορεί να δημιουργηθούν επιλεκτικά ΣΔΙΤ σε θέματα υγεία τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον οργανισμό και το Κράτος.

Ο κ.  Κουρμούσης επεσήμανε ότι  οι ασφαλίσεις αποτελούν έμμεσα  ίσως το καλύτερο due diligence στην περίπτωση πώλησης των «κόκκινων δανείων»  και ότι και οι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το βήμα προς το κράτος και όχι να περιμένουν όλοι τις όποιες προτάσεις και  αλλαγές απ’ αυτό.

- Advertisement -

«Η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν», τόνισε ο Ι. Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τουναντίον η Ελλάδα πληρώνει 3 φορές περισσότερο για την υγεία, συμπλήρωσε ο Δρ. Γ. Βελιώτης Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας, στον όμιλο Interamerican. Στο ίδιο μήκος κύματος και βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί και ο Μ. Νεκτάριος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «λέμε για δωρεάν σύστημα υγείας, ο  έλληνας πληρώνει το 40% του κόστους της υγείας», συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν υλοποιηθεί συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα «γιατί το πολιτικό σύστημα θα έχανε τεράστια προνόμια» και ότι «ο μόνος τρόπος να βγούμε από την άσχημη αυτή κατάσταση είναι να λειτουργήσουν τα ΣΔΙΤ».

Αναφερόμενο το πάνελ στις συντάξεις, ο κος Νεκτάριος τόνισε πως με πολύ χαμηλότερο κόστος, και εισφορές οι πολίτες θα ελάμβαναν τουλάχιστον τις ίδιες παροχές αν λειτουργούσε το δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, -το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ, αναφερόμενος στις αγροτικές ασφαλίσεις διεμήνυσε ότι στην περίπτωση που υφίσταντο συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, οι αγρότες θα μπορούσαν επικεντρωθούν στην παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία αποκλειστικά.

Μιλώντας το πάνελ για το θέμα το φυσικών καταστροφών τονίστηκε ότι στην περίπτωση που συμβεί μία μεγάλου βεληνεκούς καταστροφή στην Ελλάδα, η ήδη οικονομία θα καταρρεύσει τελείως.  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συγκροτήσει οργανισμό φυσικών καταστροφών.

Αναφορά έγινε στην Τουρκία, την γείτονα χώρα, η οποία αυτή την στιγμή διαθέσει capacity 7,5 δισεκ. δολαρίων για να καλύψει σε συνεργασία με ασφαλιστικές, αντασφαλιστικές και το κράτος τον επόμενο σεισμό. Αν και λόγος έγινε και το ορισμό του πλαισίου συνεργασίας, διευκρινίστηκε ότι το πλαίσιο και η νομοθεσία για πολλά σημεία υπάρχει, δεν υπάρχει ωστόσο, η βούληση αλλά και η γνώση, όπως τόνισε ο καθηγητής Νεκτάριος το κράτος να συντάξει μελέτες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι επιβεβαιώνουν οι τραγωδίες και τι κατανοεί η κυβέρνηση

Όσο περισσότερο αργεί να το παραδεχθεί η κυβέρνηση τόσο περισσότερο οι πολίτες θα βιώνουν τα αδιέξοδα

Leadership Ασφαλιστικών: Η «μεγάλη εικόνα» της ασφαλιστικής αγοράς στο 10ο Insurance Conference

Τα κύρια θέματα που θα εξετασθούν αφορούν την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, τις τάσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A), οι επιδράσεις και οι επιπτώσεις από τα Solvency II στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η διείσδυση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στους καταναλωτές, η εταιρική διακυβέρνηση και τα κανάλια διανομής, τα startups και η χρηματοδότηση.

Το 10ο Insurance Conference βραβεύει τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Ανέδειξε τις ασφαλιστικές εταιρείες ως ισότιμες των τραπεζών σε σπουδαιότητα μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Eurolife FFH: Απόδοση 3.18% στα ομαδικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου

Και το 2024, η Eurolife FFH πρόσφερε σημαντικές αποδόσεις στα ομαδικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου στους ασφαλισμένους της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.