Στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προσφέρει κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και ενημέρωση προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου τη χορηγική του στήριξη στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.).
Το νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.) αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση μίας σύγχρονης μάστιγας, όπως είναι η κατάθλιψη, με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταπολέμηση του στίγματος, που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μέσα από τη συνεργασία της με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων.
Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης συστάθηκε μέσω της συνεργασίας του Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα, δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας kontasou.com, και του Δρ. Θάνου Ασκητή, νευρολόγου-ψυχιάτρου και Προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με τη χορηγική στήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Σκοπός του Κ.Ε.ΚΑ. είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα ψυχικής υγείας και η παροχή ορθών κατευθύνσεων μέσα από τη Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, την ενημερωτική ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.keka.gr, των ενημερωτικών ημερίδων με θέμα: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή» και του βιβλίου με τίτλο: «Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη», που έχει εκδοθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Θ. Ασκητή.
Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες και στατιστικές, η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος στην επόμενη δεκαετία, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχοντας την Εταιρική Υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής μας και έπειτα από την προτροπή των κυρίων Μαλέλη και Ασκητή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το εγχείρημα με τη χορηγική στήριξη της τηλεφωνικής γραμμής 1 17 18, με τη δημιουργία και υποστήριξη του site www.keka.gr, με την έκδοση του βιβλίου για την κατάθλιψη, με ευθύνη του Δρ. Θ. Ασκητή, αλλά και με τη χορηγία των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 10 πόλεις, κάθε χρόνο.
»Στόχος μας είναι να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην κατάρριψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που αυτό συνεπάγεται. Για εμάς είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται “πάντα ένα βήµα µπροστά”, παραμένοντας προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υποστηρίζοντας συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη».
Ο κ. Μαλέλης ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης αλλά και ο πενταψήφιος αριθμός 1 17 18 για άμεση ανάγκη αλλάζουν το τοπίο αντιμετώπισης της μάστιγας. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών».
Ο Δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος ψυχίατρος, διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην βουλευτής, ερόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, επεσήμανε: «Η κατάθλιψη ανοίγει την πόρτα της στο φως, σε μία εποχή που όλα δείχνουν γκρίζα και σκοτεινά για τους ανθρώπους, επιτρέποντας μέσα από το δρόμο της αλήθειας τη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων μας».
Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά, 10:00-14:00 & 16:00-20:00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη, από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειάς τους ή για κάποιο άλλο οικείο και σημαντικό, γι’ αυτούς, πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με τους ειδικούς, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της προσφοράς στην κοινωνία προς όφελος των συνανθρώπων μας.