Το πρώτο βήμα για τη δημιουργίας μιας «Συμμαχίας του Νότου», μιας ουσιαστικής διακρατικής συνεργασίας, που στόχο θα έχει την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, αυξάνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης, υλοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Ο Ανδρέας Ξανθός θα συναντήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης τους ομολόγους του από την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.
Όπως είχε γράψει το Virus, η διήμερη σύνοδος των υπουργών Υγείας της νοτίου Ευρώπης αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Υγείας και αποτέλεσμα σειράς επαφών στο εξωτερικό (εδώ).
«Σκοπός αυτής της διακρατικής συνεργασίας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών μεταβαίνουν στην Αθήνα σήμερα, και το βράδυ θα παραβρεθούν σε δείπνο που θα λάβει χώρα στο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η συνάντηση εργασίας της Παρασκευής θα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.
Για τον Ανδρέα Ξανθό η διακρατική συνεργασία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την είσοδο της καινοτομίας και ειδικά των ακριβών θεραπειών στη χώρα και τη διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτή.
«Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ)», είχε αναφέρει στη 69η Γενική Συνέλευσης του ΠΟΥ (εδώ), ενώ στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ συμφωνήθηκε μια σειρά συναντήσεων για την οριστικοποίηση του πλαισίου (εδώ).
Αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται και να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία εφεξής, να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, την αλληλοκάλυψη σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων και την υιοθέτηση κοινών προσεγγίσεων στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας.