Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το webinar του Δρ. Αναστάσιου Παπαλαζάρου με τη στήριξη της κορυφαίας ασφαλιστικής Interamerican.
Το webinar με μια ματιά
Υπάρχουν 10 μικρές αλλαγές που, αν τις κάνουμε πράξη, θα δούμε πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούμε να απαλλαγούμε από κάποια κιλά. Γιατί, για να χάσουμε βάρος, δε χρειάζεται να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε αυστηρές στερητικές δίαιτες, αλλά να αλλάξουμε τη σκέψη μας και το συναίσθημά μας απέναντι στο φαγητό..
1. Σκεφτόμαστε θετικά για την απώλεια βάρους: Η θετική άποψη τονώνει το κίνητρο. Αντί να σκέφτεστε τι θα μπορούσε να πάθει η υγεία σας αν δεν χάσετε κιλά, σκεφτείτε πόσο πιο όμορφα θα νιώσετε με τον εαυτό σας, πόσο πιο άνετα θα μπορείτε να κινείστε, πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε σε όποια δραστηριότητα. Οι τρομολαγνικές συστάσεις, δεν λειτουργούν.
2. Ξεκινάμε με υψηλούς αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Οι πολύ δύσκολοι, μη εφικτοί στόχοι για την απώλεια βάρους δημιουργούν τα ίδια προβλήματα με τους πολύ χαλαρούς: δεν κινητοποιούν. Συνεπώς, ένας άνθρωπος που θέλει να χάσει 10 κιλά το μήνα έχει εξίσου χαμηλές πιθανότητες να το κατορθώσει, με κάποιον που θέλει να χάσει 1.
3. Ζυγιζόμαστε συχνά. Όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ζύγισμα μας αγχώνει, είναι ωστόσο κάτι που πρέπει σταθερά να κάνουμε. Όταν ζυγιζόμαστε τακτικά, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στην απώλεια βάρους, αλλά κυρίως στην διατήρησή του μετά την απώλεια.
4. Δεν τρώμε κάθε σαλάτα χωρίς προσοχή. Μία σαλάτα μπορεί να περιέχει τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως κινόα, κράνμπερι, τυρί, μαγιονέζα, μπέικον και άλλες σάλτσες. Επομένως, μία σαλάτα μπορεί να φτάσει τις 800 θερμίδες, ενώ μία μακαρονάδα έχει περίπου 600. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάμε αναλυτικά τα συστατικά της.
5. Κάνουμε τις συνταγές μας πιο ελαφριές. Τα υλικά που επιλέγουμε και έπειτα το μέγεθος της μερίδας κάνουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Έτσι, η ίδια συνταγή, ανάλογα με το πώς θα ερμηνευτεί, μπορεί να έχει στο πιάτο μας από 800 μέχρι 300 θερμίδες.
6. Προσέχουμε τις συσκευασίες. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν είναι ούτε υγιεινά, αλλά ούτε θερμιδικά χαμηλά. Όμως οι συσκευασίες τους δίνουν ο μήνυμα ότι περιέχουν υγιεινά συστατικά, όπως κολοκύθα, ντομάτες και άλλα λαχανικά. Επίσης η θερμιδική ανάλυση μπορεί να αναγράφεται για πολύ μικρή ποσότητά τους, την οποία δύσκολα δε θα ξεπεράσουμε μετά το άνοιγμα του πακέτου.
7. Ξέρουμε πως ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να μας κάνει να αγοράσουμε περισσότερα πράγματα, τα οποία δεν χρειαζόμαστε. Αν όμως τα αγοράσουμε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα καταναλώσουμε. Έτσι, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με την όμορφη ατμόσφαιρα, τη μουσική και τις προσφορές ( όπως 3 στην τιμή των 2) μπορούν να μας δυσκολέψουν στην απώλεια βάρους.
8. Αποφεύγουμε το συναισθηματικό φαγητό. Το φαγητό μας δίνει εύκολη πρόσβαση στην θετική διάθεση και την ευχαρίστηση. Αυτό γιατί το να θέλουμε κάτι γλυκό, είναι στα γονίδιά μας. Επιπλέον, όταν θέλουμε χαρά την αναζητάμε στη ζάχαρη ή τα λίπη καθώς έτσι μαθαίνει ο εγκέφαλός μας. Αυτό γιατί, όταν ήμαστε παιδιά και δεν θέλαμε να φάμε κάτι, συχνά οι γονείς μας μας ετοίμαζαν το αγαπημένο μας, γρήγορο φαγητό. Έτσι η ικανοποίηση του πρωτογενούς αισθήματος της πείνας και συνεπώς η ευχαρίστηση, συνδέεται με ένα νόστιμο, ανθυγιεινό γεύμα, που όταν το τρώμε πεινασμένοι μας φαίνεται ακόμα πιο νόστιμο. Όταν μεγαλώνουμε, προσπαθούμε να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά μέσα από αυτές τις διατροφικές διεξόδους.
9. Περιορίζουμε το φαγητό έξω όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό γιατί, κυρίως, δεν έχουμε έλεγχο στα συστατικά του. Για παράδειγμα, η ίδια μερίδα σπιτικής τυρόπιτας έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και είναι πολύ πιο θρεπτική από την έτοιμη του εμπορίου. Προσέχουμε ακόμα τις θερμίδες που έχουν τα ροφήματα που πίνουμε. Ένας σκέτος καφές, για παράδειγμα, έχει μηδενικές θερμίδες σε σχέση μ έναν καφέ που «φορτώνεται» επιπλέον συστατικά.
10. Δεν τρώμε βλέποντας τηλεόραση. Τρώγοντας μία χούφτα ξηρούς καρπούς κάθε μέρα, την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση, μπορούμε να βάλουμε 10 με 12 κιλά το χρόνο. Καλό είναι να αποφύγουμε ένα τέτοιου είδους τσιμπολόγημα.
Ο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους μακροχρόνια είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να υποκαταστήσουμε μερικές μικρές, κακές συνήθειες με κάποιες υγιεινότερες, εφ’ όρου ζωής. Ας τις δοκιμάσουμε!