back to top
33.9 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

ΕΙΝΑΠ: Καρικατούρα ΠΦΥ το νομοσχέδιο

Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας κυρίως την ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού και τη φτωχή αναλογία γιατρών-πληθυσμού. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δε άκουσε καμία από τις προτάσεις της, αλλά συνέταξε έναν «αντιδραστικό νόμο».

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις μέρες αυτές δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3. Στις ΤΟΜΥ, 3 εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό με ημερομηνία λήξης των μονάδων αυτών αφού χρηματοδοτούνται για 2 + 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

- Advertisement -

Αντίστοιχα, «τα προαναγγελλόμενα ΚΥ «θα καλύπτουν» τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες αφού, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα αντιστοιχεί ένας καρδιολόγος για 20.000 πληθυσμό ή ένας ουρολόγος για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού και φυσικά δε θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση», προσθέτει.
Η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει και το «κίνητρο» για εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία για τους γιατρούς των μονάδων. «Δε φτάνει που χρησιμοποιούνται οι γιατροί ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών», σημειώνεται.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ, που δημιουργούνται δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ, σημειώνοντας πως αφορούν στην εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητα «οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια που γίνονται στα νοσοκομεία. Άλλωστε, εκπαίδευση στους γιατρούς κάνουν κατά 75% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές».

- Advertisement -

Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μια βιώσιμη ΠΦΥ χρειάζεται «σχεδιασμό, επαρκή κονδύλια, ΚΥ αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα ηνία της ΕΙΝΑΠ αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιδέρης

Το «τιμόνι» της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιδέρης, μετά την ομόφωνη εκλογή του.

Προσωπικός Ιατρός: Μια καινοτομία του «αύριο»

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας μπαίνει στο μικροσκόπιο και μέσα από τα μάτια του ειδικού βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται διορθώσεις.

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών