Την εφαρμογή νέων τεχνολογιών έχουν επιλέξει αρκετά μουσεία στην Ευρώπη, με στόχο να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους. Διαδραστικά εκθέματα, βιωματικά σημεία ενδιαφέροντος και ψηφιακές εφαρμογές μετατρέπουν το μουσείο σε έναν μοντέρνο χώρο υψηλής εκπαιδευτικής αξίας, όπου οι επισκέπτες ενθουσιάζονται, συμμετέχουν, πειραματίζονται και έρχονται «πιο κοντά» στα εκθέματα.
Αυτή η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η AXA, έχει οδηγήσει στην άνθιση των διαδραστικών μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει συμβάλει στην προσέλκυση διαφορετικών ηλικιών κοινού και στη μετατροπή της ξενάγησης σε μια πολυσύνθετη εκπαιδευτική εμπειρία. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και, πλέον, η Ελλάδα, χρησιμοποιούν καινοτόμες διαδραστικές εφαρμογές, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια μοναδική βιωματική εμπειρία.
Μέσα σε αυτά τα σύγχρονα μουσεία, το κοινό έχει τη δυνατότητα να αγγίξει, να έρθει σε άμεση επαφή, ακόμα και να «ζήσει» τα ίδια τα εκθέματα. Έτσι, επιτυγχάνεται μια βαθύτερη κατανόηση της μουσειακής συλλογής, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά, αφού η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τον χειρισμό της ηλεκτρονικής γνώσης.
Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και στη χώρα μας μια διαδραστική ψηφιακή έκθεση για τον σεισμό από την ΑΧΑ και το Μουσείο Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο». Πρόκειται για μια πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.
Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», μέσα από τις οποίες το κοινό ενημερώνεται για το πώς μπορεί να προστατευθεί σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μιας προσομοίωσης σεισμού!
Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το «εξερευνήσουν», να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εξοικειωθούν με το αυτό το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έως τον Ιούνιο του 2019. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» μπορείτε να βρείτε στο www.axa.gr.