Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου
Για τα πάντα ασφαλίζονται οι ξένες επιχειρήσεις διευκρινίζει η κα Εύα Λαμπρινούδη – Διευθύντρια Γενικών Κλάδων στην Ευρωπαϊκή Πίστη ακόμα και για ίδιες υλικές ζημιές της επιχείρησής τους, για την απώλεια κέρδους και σταθερών εξόδων, καθώς και για την ευθύνη τους προς τρίτους.
Και, όχι μόνο, ασφαλίζουν την εργοδοτική τους ευθύνη ως προς το προσωπικό τους, αλλά και το ίδιο το προσωπικό τους για νοσοκομειακή περίθαλψη…… αλλά και την επαγγελματική τους ευθύνη ανάλογα με το επάγγελμά τους εάν κάνουν κάποιο λάθος ή παράλειψη.
Ο κίνδυνος, επίσης της έκθεσης της Ελλάδα στις καταστροφές είναι υψηλότατος, καθώς δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών. Δεν καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση, ούτως ώστε να παρέχεται αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα, οι κυριότεροι επιχειρησιακοί κίνδυνοι με άλλα λόγια και πως αυτοί οι κίνδυνοι συμβάλλουν στην εικόνα της οικονομίας και της πολιτικής;
Οι μεγαλύτερες απειλές στην Ελλάδα σήμερα για τις επιχειρήσεις, εκτός από την γενική οικονομία της Ελλάδας και την κρίση που βιώνουμε τα τελευταία έτη, είναι οι υλικές ζημιές που μπορεί να συμβούν και να καταστρέψουν ξαφνικά τους κόπους μιας ζωής.
Η φωτιά, η έκρηξη, οι τρομοκρατικές ενέργειες, οι κακόβουλες βλάβες, τα καιρικά φαινόμενα, οι αστικές τους ευθύνες και το κυριότερο ο σεισμός, μπορούν να προκαλέσουν την ολική καταστροφή μιας επιχείρησης. Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι ασφαλίζονται από μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες. Η αποζημίωση σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, ανακουφίζει τον επιχειρηματία και καθιστά ικανή την επιχείρηση σε μικρό χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσει. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η επιχείρηση δεν έχει προβλέψει την ασφάλιση, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξ αιτίας της κάλυψης των ζημιών, ή ακόμη και να εξαφανιστεί από τον επιχειρηματικό χάρτη, με επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας.
– Οι κίνδυνοι αυτοί, θα λέγατε διαφέρουν για τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα;
Οι κίνδυνοι αυτοί, σε γενικές γραμμές, δεν διαφέρουν για τις Ελληνικές ή για τις ξένες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι ξένες επιχειρήσεις έχουν ασφαλιστική συνείδηση και ασφαλίζονται για τα πάντα. Όχι μόνο για τις ίδιες υλικές ζημιές της επιχείρησής τους, αλλά και για την απώλεια κέρδους και σταθερών εξόδων, καθώς και για την ευθύνη τους προς τρίτους. Επίσης ασφαλίζουν την εργοδοτική τους ευθύνη ως προς το προσωπικό τους, αλλά και το ίδιο το προσωπικό τους για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που μια εμπορική επιχείρηση κάνει εισαγωγές ή εξαγωγές, τότε ασφαλίζει οπωσδήποτε τα εμπορεύματα που διακινεί, προκειμένου να είναι καλυμμένη στην περίπτωση που κατά την διακίνηση παρουσιαστεί ζημιά στα εμπορεύματα ή ακόμη και την αστική ευθύνη από ελαττωματικά προϊόντα. Ασφαλίζουν επίσης την επαγγελματική τους ευθύνη ανάλογα με το επάγγελμά τους εάν κάνουν κάποιο λάθος ή παράλειψη κ.α.
– Η διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας κρίνετε ότι είναι μεγαλύτερη απειλή από ένα χτύπημα στον κυβερνοχώρο;
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το είδος της επιχείρησης, τους εργαζόμενους που απασχολεί, τους προμηθευτές της, τον ανταγωνισμό κ.λ.π. Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο ενός χτυπήματος στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις του στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς το εύρος του χτυπήματος μπορεί να ποικίλει.
– Θα θεωρούσατε επιχειρηματικό κίνδυνο την μεταβλητότητα των αγορών για το 2018;
Η μεταβλητότητα των αγορών όντως είναι μεγάλος επιχειρηματικός κίνδυνος γιατί δημιουργείται ανασφάλεια με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επενδύσεις.
– Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, πλέον και στην Ελλάδα. Το ότι δεν υπάρχει μοντέλο αντιμετώπισης στην χώρα μας, επιδεινώνει τον κίνδυνο;
Η χώρα μας είναι χώρα κατ’ εξοχήν σεισμική, αλλά τα τελευταία έτη πλήττεται και από πλημμύρες (επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα). Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, δηλαδή να καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση, ούτως ώστε στην περίπτωση του κινδύνου να παρέχεται αποζημίωση σύμφωνα με τις καλύψεις και την αξία της περιουσίας, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών. Η μη ύπαρξη ενός τέτοιου μοντέλου που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεινώνει φυσικά τον κίνδυνο.
Για τον κίνδυνο του ανταγωνισμού, έχετε να πείτε κάτι;
Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος του ανταγωνισμού για τις ασφαλιστικές εταιρίες θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλος. Λειτουργούν στην Ελλάδα πολλές ασφαλιστικές εταιρίες για τον πληθυσμό της Ελλάδας και ειδικά για τη νοοτροπία του Έλληνα. Έτσι η πίτα είναι δεδομένη και αναγκαστικά μειώνονται τα ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκή σε περίπτωση ζημιάς. Οι ασφαλιστές συνηθίζουμε να λέμε ότι η καλή τύχη των πολλών πληρώνει την κακή τύχη των ολίγων και αυτό είναι το σωστό. Όμως με επαρκές τεχνικό ασφάλιστρο.