back to top
12.1 C
Athens
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

ESET: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην κυβερνοασφάλεια

του Δημήτρη Καραπάνου, brand manager της ESET Hellas

Ενώ το 2020 ήταν μια χρονιά με επιθέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, κατά το 2021 κυριάρχησαν εξαιρετικά σοβαρές ευπάθειες τύπου ransomware, malware και phishing. 

- Advertisement -

Το 2021, το ransomware, το οποίο στην έκθεση απειλών της ESET για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 είχε χαρακτηριστεί «πιο επιθετικό από ποτέ», ξεπέρασε τις χειρότερες προσδοκίες, με επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών, εξωφρενικές απαιτήσεις λύτρων και συναλλαγές bitcoin αξίας άνω των 5 δισ. δολ. που συνδέονται με πιθανές πληρωμές ransomware, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Το 2022, εκτιμούμε ότι το ransomware θα συνεχίσει να κρυπτογραφεί και να κλέβει τα δεδομένα των χρηστών, στοχεύοντας όμως αυτή τη φορά στο «μεγάλο κόλπο», δηλαδή σε μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες με δυνατότητα καταβολής σημαντικών λύτρων. Κι ενώ οι στοχοποιημένες επιθέσεις ήταν οι πιο συνηθισμένες το 2021, μπορούμε να πούμε ότι και οι μαζικές εκστρατείες δεν έχουν εκλείψει εντελώς. 

- Advertisement -

Παράλληλα, το 2021 υπερδιπλασιάστηκαν οι ανιχνεύσεις απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια πύλη εισόδου για χιλιάδες επιθέσεις. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), η οποία αντιστάθμισε τη ραγδαία μείωση των επιθέσεων του κακόβουλου λογισμικού Emotet σε συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Το τρίτο τετράμηνο, το Emotet, ένα διαβόητο trojan, ανενεργό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, όπως απεικονίζεται στην έκθεση, «αναστήθηκε» από τους νεκρούς.

 Τέλος, αναφορικά με το malware, θα πρέπει να τονιστεί ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί και, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ESET, η αυξητική τάση θα παραμείνει και μετά την πανδημία. Και είναι προφανές ότι αυτός ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αγοραστικές μας συνήθειες είναι άμεσα συνδεδεμένος με μια σειρά απειλών e-commerce threats, όπως το e-commerce plugin malware και το IIStealer malware, που εντόπισαν οι ερευνητές της ESET και που είναι ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος τρόπος κλοπής πιστωτικών καρτών πελατών. Και, βεβαίως, για τα καταστήματα λιανικής οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από την παρουσία αυστηρών κανονισμών προστασίας δεδομένων, όπως το GDPR.

 Όσον αφορά στις λύσεις, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ακριβώς για αυτό η βέλτιστη πρακτική κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα, από τον τελικό χρήστη έως το τελικό σημείο. Με άλλα λόγια, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από το πόσο καλά στοιχίζονται οι στρατηγικές κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων που έχουν ως βάση τον κίνδυνο.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Mastercard: Πιο απλές και ασφαλείς πληρωμές για όλους το 2026, με την καινοτομία στο επίκεντρο

Στις προτεραιότητες, η μετάβαση σε 100% tokenised συναλλαγές έως το 2030, καθώς και οι προηγμένες λύσεις κυβερνοσφάλειας

Η Εθνική Ασφαλιστική προειδοποιεί – «Οι hackers περιμένουν το Black Friday όσο κι εσύ»

Με το Full Cyber Protection η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών την περίοδο των προσφορών αλλά και μετά

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Kaspersky: Ψώνια με τεχνητή νοημοσύνη για μια ασφαλή Black Friday

Η ανάθεση αγορών και πληρωμών σε «έξυπνους» πράκτορες δημιουργεί νέα περιθώρια επίθεσης - Πώς θα παραμείνετε ασφαλείς κατά τις αγορές σας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο «MyHealth Agent» φέρνει τα δεδομένα υγείας στο κινητό των πολιτών

Σε ποιες πληροφορίες αποκτούν οι πολίτες άμεση, φιλική και ασφαλή πρόσβαση μέσω της νέας εφαρμογής

The Fair Five: Η Eurolife FFH μεταμορφώνει τη διαδικασία των αποζημιώσεων οχήματος με ΤΝ

Το προηγμένο σύστημα σημαίνει «λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερο χρόνο για ουσιαστική, ανθρώπινη εξυπηρέτηση»

Cyber Monday: Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές από την ΕΕΚΕ

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό για τα δικαιώματά του και εφιστά την προσοχή

Η Εθνική Ασφαλιστική προειδοποιεί – «Οι hackers περιμένουν το Black Friday όσο κι εσύ»

Με το Full Cyber Protection η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών την περίοδο των προσφορών αλλά και μετά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

ERGO: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Εταιρικών Συνεργατών ο Βασίλης Αντύπας

Με πολυετή πείρα στον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Αντύπας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Δικτύου

Πώς σχολιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας τα Πρότυπα Βιωσιμότητας

«Οι συνεχείς αναθεωρήσεις πρέπει να τερματιστούν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο J. Asmussen

«Διαφάνεια και καθαρές πρακτικές στα συμβόλαια υγείας» ζητά η ΠΕΚΑΠ

Δεν μπορεί, τονίζεται, να υπάρξει βιώσιμη αγορά με κρυφές ή ασαφείς χρεώσεις και αυξήσεις που εμφανίζονται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση

Νέα συνεργασία της Allianz με τον Spitogatos

Άμεση πρόσβαση σε λύσεις ασφάλισης κατοικίας αποκτούν οι χρήστες της πλατφόρμας