back to top
26.6 C
Athens
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025

Διατροφική ασπίδα από τον ήλιο

Του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου και Διατροφολόγου

Ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον κόσμο και αυτό είναι ένα προνόμιο, εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους, με τους ερεθισμούς και  τον καρκίνο του δέρματος να είναι οι σοβαρότεροι. Τα αντηλιακά είναι μία πρώτη ασπίδα προστασίας, ωστόσο η χρήση τους έχει αντενδείξεις και δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για τοξικά χημικά πρόσθετα σε ορισμένα αντηλιακά ή για μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D στην επιδερμίδα, λόγω της αυξημένης χρήσης των αντηλιακών και του υψηλού δείκτη προστασίας τους.

- Advertisement -

Τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι κατά την  έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση.

- Advertisement -

Η φύση λοιπόν έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε  «αντηλιακά» με υψηλό δείκτη προστασίας! Επιπλέον, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή  φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο. Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αυτό το καλοκαίρι, επιλέξτε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φυστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Ήλιος, θάλασσα και γεμάτες… καρδιές!

Ο θεός Ήλιος, με το χρυσό του άρμα, που όλοι περίμεναν να εμφανιστεί, να διώξει το σκότος και το κακό, να ανθίσει τη γη και να καρπίσει.

Διατροφή στις πανελλαδικές – Ένας οδηγός από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των Πανελλήνιων εξετάσεων. Μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός σύμμαχός

Η σωστή διατροφή είναι το «κλειδί» για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας τις κρύες μέρες του χειμώνα

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί σίγουρα να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΣΑ: Ικανοποίηση για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας ιδιωτών ιατρών-ΕΣΥ

Γ. Πατούλης: «Πρόκειται για μια κατάκτηση του ΙΣΑ που κατοχυρώνει την ισότιμη μεταχείριση των ιατρών»

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Για σοβαρές ελλείψεις αίματος την περίοδο από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΑΠΑ: Επείγουσα προειδοποίηση για τη χρήση drones σε περιοχές πυρκαγιών

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και την ανθρώπινη ζωή

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Καλοκαιρινή ανανέωση για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτύπωμα

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για επαγγελματική ανασύνταξη και προσωπική φροντίδα

Κ. Κατσαφάδος: Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους τη Δευτέρα – Άνιση η μάχη με την κλιματική κρίση

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Σημαντική άνοδος το 2024, στρατηγικός στόχος η καινοτομία

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη ΓΣ έγινε στην αύξηση της μερίδας των εταίρων, η οποία έφτασε σε πρωτοφανή για τον συνεταιρισμό επίπεδα