Μελέτη αξιολόγησε την πιστότητα σχεδόν ενός εκατομμυρίου αντιγονικών rapid τεστ σε περισσότερες από 500 διαφορετικές περιοχές του Καναδά, εκτιμώντας ότι είναι αξιόπιστα καθώς σε ποσοστό 99,95% δίνουν σωστό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που προσδιορίζει το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των αντιγονικών rapid τεστ.
Την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Medical Association – JAMA” , σχετικά με τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για τη σάρωση ασυμπτωματικών ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον SARS-CoV-2 και πιθανά έχουν μολυνθεί, αναλύουνοι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Συγκεκριμένα, σχεδόν ένα εκατομμύριο rapid τεστ αξιολογήθηκαν και εντοπίστηκε ποσοστό 0,15% που ήταν θετικά. Περίπου στο σύνολό τους, επιβεβαιώθηκαν ως αληθώς θετικά και με μοριακό έλεγχο με RT–PCR. Εκτιμάται πως το ποσοστό των ψευδώς θετικών τεστ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις 0,05% (δηλ. 5 ψευδώς θετικά ανά 10.000 rapid τεστ). Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ψευδώς θετικά τεστ είχαν γίνει με συγκεκριμένη παρτίδα rapid τεστ από γνωστή εταιρεία παραγωγής και διάθεσης τέτοιων τεστ στο εμπόριο.
διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr