Αυστηρή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Υγείας για τις επιπτώσεις της απόλυσης των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία απευθύνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τη συμμετοχή και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειων Αθηνών Πειραιως (ΕΙΝΑΠ), τονίστηκε πως οδηγούνται στην απόλυση 2.100 επικουρικοί ιατροί και περίπου 500 επικουρικοί άλλων κατηγοριών, εργαζόμενοι που καλύπτουν βασικές ανάγκες του ΕΣΥ και θα αφήσουν δυσαναπλήρωτο κενό.
Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις όλων των επικουρικών εργαζομένων κρίνονται μη νόμιμες και άρα θα πρέπει να εκδιωχθούν από τα νοσοκομεία ακόμη και όσοι είχαν πάρει παράταση στη θητεία τους έως τα τέλη του 2018. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το μόνο που διασφαλίζει είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων των επικουρικών έως τη δημοσίευση της, η οποία ακόμη βέβαια δεν εχει καθαρογραφεί.
Σύμφωνα με την κ. Ρέντζιου καλλιεργείται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μιας ψευδής αίσθηση εφησυχασμού, αλλά η προσπάθεια πέφτει στο κενό. “Υπάρχει ήδη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια”, σημείωσε.
Όπως υπογραμμίστηκε, οι επικουρικοί όχι μόνο θα απολυθούν ενώ υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, αλλά παράλληλα αρκετοί εξ αυτών δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη θέση όταν αυτές προκηρυχθούν, είτε γιατί θα έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους είτε γιατί θα έχουν κλείσει δεκαετία από τη λήψη της ειδικότητας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη αυτές οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 6.700, ενώ ο Π. Παπανικολάου, Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, έκανε λόγο για πραγματικά κενά που ξεπερνούν τις 8.500 χιλιάδες, αν συνυπολογιστούν οι συνταξιοδοτήσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου ακόμη και βάσει των 7.000 θέσεων που λέει το Υπουργείο, με τις 2.100 ειδικευμένων επικουρικών και των 1.045 υποψήφιων στις λίστες, αλλά και με τους 2.000 ιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και εμφανίζονται θετικοί να εργαστούν σε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, περισσεύουν και γύρω στις 2.000 θέσεις για όσους γιατρούς θα πάρουν τώρα ειδικότητα.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών κατηγόρησαν την ηγεσία της Αριστοτέλους για κοροϊδια, αφού από τη μια εκθειάζει την προσφορά των επικουρικών στο σύστημα υγείας και από την άλλη τους οδηγεί εκτός.
“Μας κοροϊδεύουν, θέλουν όλο και περισσότερους νέους γιατρούς ειδικευμένους σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, να πληρώνονται από ίδιους πόρους των νοσοκομείων και από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μεγαλώνει ο αριθμος όσων πληρώνονται με αυτό τον τρόπο κα να μειωνονται οι υπόλοιπο, ώστε να ανοίξει η πόρτα στην ‘επιχειρηματικοποίηση’ των δημόσιων μονάδων”, κατήγγειλε ο κ. Παπανικολάου.
Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε πως κάποιοι από τους επικουρικούς γιατρούς δεν έχουν πληρωθεί από το Δεκέβριο, ενώ περαιτέρω εμπόδια προκαλεί η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. “Η Κυβέρνηση ειναι η μοναδική που ευθύνεται. Θα πρέπει να λυσουν το πρόβλημα και να μην πετούν το μπαλάκι”, σημείωσε η κ. Ρέντζιου, ξεκαθαρίζοντας πως η Ομοσπονδία δεν θα μείνει θεατής και σε αυτή την κατεύθυνση είχε προκηρυχθεί και η απεργία.
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πληρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την καλυψη τόσο των κενών οργανικών θέσεων αλλα και πέραν αυτων. Η κ. Παγώνη επεσήμανε και την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, γιατί τον Ιουλιο τα χρήματα θα στερεύσουν.