Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που συνδέεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό έδειξε έρευνα από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής μία Ελληνίδα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health.
Πρόκειται για τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία εργάζεται σήμερα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας. Οι ερευνητές ανάλυσαν τα δεδομένα από ένα μεγάλο πληθυσμό εγκύων Νορβηγίδων και περιλαμβάνουν στοιχεία από μητέρες και τα παιδιά κατά την εγκυμοσύνη και μετά από αυτήν.
Συνολικά, το δείγμα συμπεριλάμβανε 45.389 μητέρες και τα ισάριθμα παιδιά τους. Στοιχεία για τη χρήση κινητού τηλεφώνου προέκυψαν από ερωτηματολόγιο, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι ίδιες οι μητέρες, ενώ όσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών υπήρξαν καταγραφές της εξέλιξής τους στις ηλικίες των 3 και 5 ετών.
Η Δρ. Παπαδοπούλου ανέφερε: «Η ανησυχία για πιθανές βλάβες στο έμβρυο από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα, κατά κύριο λόγο προκαλούνται από πειραματικές μελέτες σε ζώα με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αν και η έρευνά μας είναι μελέτη παρατήρησης, τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι υπάρχει αρνητική επίδραση από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση στο λόγο του μωρού, την επικοινωνία και τις δεξιότητες κίνησης».
Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο καθηγητής Jan Alexander και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «η έρευνά μας έδειξε για πρώτη φορά ότι, η χρήση κινητού τηλεφώνου από τη μητέρα κατά την κύηση, μπορεί να έχει θετική επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικότερα, βρήκαμε ότι η χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη συνδέονταν με μικρότερο κίνδυνο το παιδί να έχει προβλήματα στην ηλικία των 3 ετών».
Τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους σημαντικούς κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, όπως και την προσωπικότητα της μητέρας και ψυχολογικές παραμέτρους, εικάζουν ότι βασικό ρόλο πρέπει να διαδραματίζουν άλλοι παράγοντες, που δεν μετρήθηκαν στη διάρκεια της μελέτης και όχι τόσο η χρήση κινητού από τη μητέρα.
Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι παιδιά, η μητέρα των οποίων έκανε χρήση κινητού στη διάρκεια της κύησης, είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο να έχουν δυσκολία με την κατανόηση προτάσεων, 14% μικρότερο κίνδυνο ατελούς γραμματικής και 31% μικρότερο κίνδυνο να έχουν μέτρια καθυστέρηση στη γλώσσα στην ηλικία των 3 ετών, σε σύγκριση με παιδιά η μητέρα των οποίων δεν έκαναν χρήση κινητού κατά την κύηση.