Σε λιγότερο από ένα μήνα η Βουλή κλείνει τις εργασίες της και το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να έχει καταθέσει έως τότε όλες τις νομοθετικές της εκκρεμότητες. Βασική νομοθετική πρωτοβουλία είναι, φυσικά, το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Για την Αριστοτέλους η νέα ΠΦΥ αποτελεί «στοίχημα». Βρίσκεται, άλλωστε, στην αιχμή της κοινωνικής της πολιτικής, ως αντιστάθμισμα στα αυστηρά μνημονιακά μέτρα και κυριαρχεί σε όλες τις ομιλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενώ πρωταγωνιστεί και στις ομιλίες του Πρωθυπουργού, όπως αυτή που παραχώρησε πρόσφατα στην οδό Αριστοτέλους 17.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο μίλησαν για τη νέα ΠΦΥ τόσο ο Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αρμόδιος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Στ. Βαρδαρός σε ημερίδα στην Κρήτη, όπου ανέδειξαν για ακόμη μια φορά τα οφέλη που θα έχει το νέο σύστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ίδιους.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως το νομοσχέδιο της ΠΦΥ το περιμέναμε μήνες τώρα. Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο, αλλά οι αντιδράσεις γύρω από τις επιλογές της Αριστοτέλους για την οργάνωση του νέου συστήματος δεν έχουν καταλαγιάσει. Από την άλλη, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση κεντρική πολιτική και συχνά αναφέρεται στην ενίσχυση των ΤΟΜΥ με επιπλέον 3.000 άτομα προσωπικό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Υπουργό Υγείας, το σχέδιο νόμου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 5 Αυγούστου, ημερομηνία που κλείνει και τις εργασίες του το Κοινοβούλιο. Κατά τον κ. Βαρδαρό, ωστόσο, αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ΠΦΥ, όμως, δεν είναι το μόνο σχέδιο νόμου που έχει στα σκαριά η Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη νομοσχέδιο, που περιέχει αρκετές συμπληρωματικές διατάξεις για την υγεία, κυρίως τροπολογίες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη νομοθεσία για την Ψυχική Υγεία, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Η ηγεσία του Υπουργείου κάνει λόγο για επείγουσες ρυθμίσεις, που δεν απαιτούν διαβούλευση, ενώ συνοδεύονται και από οικονομικές εκθέσεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο 50 άρθρα για την υγεία.
Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αριστοτέλους είναι και η ρύθμιση για τη σύσταση Επιτροπής HTA. Το προσχέδιο είναι έτοιμο, αναμένεται η άποψη του ΠΟΥ και των συνεργαζόμενων φορέων και στη συνέχεια θα λάβει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μεταβατικό στάδιο, που συνιστά η Επιτροπή και η οποια θα αποτελείται από επιστήμονες και η οποία θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί έως τα μέσα του 2018, αντικαθιστώντας την Επιτροπή Θετικής Λίστας.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρύθμιση που θα διορθώνει το «πολυώνυμο Μπερσίμη» για το ενοποιημένο rebate και η οποία τελικά δεν θα συνοδεύεται από διευκρινιστική εγκύκλιο για το νέο claw back, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις. Όπως διευκρινίστηκε, ο νόμος επαρκεί και για να καθορίσει το κομμάτι του νοσοκομειακού φαρμάκου.