Την ανάγκη εμπέδωσης ενός πνεύματος διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς, ώστε να εξευρίσκονται από κοινού λύσεις με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας στην κατεύθυνση εξορθολογισμού των δαπανών, με σεβασμό στους πολίτες και στο ιατρικό λειτούργημα, ζητούν οι εκπρόσωποι 3 Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνας, Πάτρας, Κρήτης) και 4 Ιατρικών Ομοσπονδιών (ΠΑΣΙΔΙΚ και λοιπά μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ).
Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν, έπειτα από κάλεσμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την ανεργία στον κλάδο και τη «φυγή» νέων επιστημόνων το εξωτερικό, σε συνάρτηση με την απουσία μίας σύγχρονης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Κοινή διαπίστωση των παρευρισκομένων, μάλιστα, ήταν πως οι πρόσφατες εξελίξεις στον Οργανισμό δημιουργούν αδικίες σε βάρος των μικρών και μεγαλύτερων εργαστηρίων, διογκώνοντας τελικά το κύμα της ανεργίας, της μετανάστευσης και της υποαπασχόλησης. «Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας προχωρήσουμε όλοι μαζί, για να μη βιώσουμε καταστάσεις που δεν θα είναι αναστρέψιμες εις το μέλλον» επισήμαναν σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί – υπό τον κυρίαρχο και θεσμικό ρόλο του ΠΙΣ – προτείνουν παρεμβάσεις στις εξής κατευθύνσεις:
- Για την ενσωμάτωση ενσωμάτωση στην ΗΔΙΚΑ των 86 νέων εργαστηριακών εξετάσεων: Να αυξηθεί αναλόγως ο ήδη υπάρχων προϋπολογισμός των εργαστηριακών εξετάσεων ή η αποπληρωμή αυτών να γίνει από έτερο κωδικό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
- Για το μέσο παραπεμπτικό: Να γίνει διαχωρισμός των εξετάσεων αιματολογικών-βιοχημικών-βιολογικών υγρών από τις απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να μπορεί κάθε ιατρός να εκτελεί με ορθούς κανόνες λειτουργίας την ιατρική του επιστήμη χωρίς λογιστικά κριτήρια και οριζόντια μέτρα.
Ο ΠΙΣ ζητάει, επίσης:
- Άμεση ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε ο κάθε ιατρός να αναγράφει με κανόνες ιατρικής δεοντολογίας κάθε εξέταση που χρειάζεται ο ασθενής του.
- Κατάργηση του claw back και του rebate.
- Άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας και διαφύλαξη της ορθής χρήσης της.