Οι άθλιες συνθήκες νοσηλείας των κρατούμενων στις φυλακές ήρθαν ξανά στο «φως» της δημοσιότητας προ ημερών, με αφορμή την αποχή των έγκλειστων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Κορυδαλλού από τη φαρμακευτική τους θεραπεία, εδώ και 22 μέρες. Για το θέμα, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και λογαριασμό στο twitter με την ονομασία @kolastirio, όπου καταγγέλλεται ότι 8 μετά τις υποσχέσεις για λύση του προβλήματος, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα κι ότι η κρατική εγκατάλειψη κοστίζει σε ζωές.
«Μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστήριο του Κορυδαλλού. Άλλοι δύο ασθενείς από τις φυλακές είναι ετοιμοθάνατοι σε δημόσια νοσοκομεία. Οι συνθήκες που επικρατούν στο @kolastirio είναι ενδεικτικές του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Είναι ο καθρέφτης της ξεφτίλας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο λογαριασμό των κρατουμένων, με την υποσημείωση ότι 50 οροθετικοί ασθενείς που δεν έχουν καμία είδους ιατρική/νοσηλευτική περίθαλψη, κρατούνται σε… κελιά – τουαλέτα.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ωστόσο, δεν είχαν βρει ευήκοα ώτα στο Μαξίμου μέχρι σήμερα, ώσπου η είδηση ότι ξεκινούν και απεργία πείνας φαίνεται πως κινητοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να υπάρξει άμεσα παρέμβαση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στο νοσοκομείο των φυλακών.
Όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα η Αριστοτέλους: «το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 4322/2015, δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά από πιστοποίηση ΚΕΠΑ και κρίση δικαστικού οργάνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης, 50 κρατούμενοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί και στο Νοσοκομείο Κρατουμένων παραμένουν άλλα 137 άτομα. Παράλληλα, τονίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε ξεχωριστό παράρτημα διαμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Ο συνολικός σχεδιασμός για τη νοσηλεία των κρατουμένων
Καθώς οι προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των υποδομών για τις συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, όχι μόνο στον Κορυδαλλό αλλά σε όλες τις φυλακές. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ αναπτύχθηκε συνεργασία και με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας κι εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.
Ειδικότερα, πάντως, σε ό,τι αφορά στα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, προωθείται η συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα, συστήθηκε επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα συναρμόδια Υπουργεία. Με βάση το σχετικό σχεδιασμό, οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.
ΠΗΓΗ: