της Ελενας Ερμείδου
Στα 36,2 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά έσοδα του Ομίλου Allianz (α’, τρίμηνο 2016: 35,4) στο πρώτο, τρίμηνο του 2017, με όλους τους τομείς να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη κατά 2,5%.
Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 9,4% στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, υποβοηθούμενα κυρίως από τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου Ζωής και Υγείας και του κλάδου Διαχείρισης Κεφαλαίων. Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων μειώθηκαν λόγω του αποτελέσματος στο underwriting.
Τα καθαρά κέρδη προς διανομή στους μετόχους σημείωσαν πτώση 15,3% και διαμορφώθηκαν τα 1,8 (2,1) δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή στα 4 (4,71) ευρώ. Ο δείκτης Solvency II σημείωσε πτώση στο 212% από 218% στα τέλη του 2016, αντανακλώντας τον αρνητικό αντίκτυπο από την επαναγορά μετοχών και τον θετικό από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην αγορά. Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων στο 12,4% (2016: 12.3 %).
Ηταν καλό το ξεκίνημα της Allianz το 2017, με τα αποτελέσματα τριμήνου να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους κερδοφορίας για 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για το σύνολο του 2018 με απόκλιση πάνω / κάτω 500 εκατομμύρια. ευρώ, εξαιρουμένων απρόβλεπτων γεγονότων, κρίσεων και φυσικών καταστροφών, τόνισε ο Dieter Wemmer Chief Financial Officer στην Allianz SE. Ο όμιλος αντιμετώπισε υψηλές απαιτήσεις έναντι ζημιών καθώς και φυσικών καταστροφών και, παρά ταύτα ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων στο Κλάδο Ζωής και Υγείας και Διαχείρισης Κεφαλαίων. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου επίσης είναι σταθερά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρή περίοδο του περασμένου έτους, με ισχυρά οφέλη από την πώληση μεριδίων, ο ίδιος συμπλήρωσε
Αναλυτικά
Κλάδος Περιουσίας & Ατυχημάτων: Ευθυγραμμισμένος με τους στόχους
Τα μεικτά ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 17,7 (17,2) δισεκατομμύρια ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν πτώση 12,7 στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή οικονομική περίοδο. Η πτώση οφείλεται, μεταξύ άλλων στο χαμηλότερο αποτέλεσμα του underwriting, λόγω των υψηλότερων ζημιών και την αύξηση των απαιτήσεων, έναντι φυσικών καταστροφών. Αποτέλεσμα αυτών, το ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα να αυξηθεί στο 95,6% (93.3%).
Κλάδος Ζωής και Υγείας: Αλματώδη αύξηση κερδοφορίας
Τα ασφάλιστρα του κλάδου αυξήθηκαν 1,3% στα 16,9 (16,7) δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω την αύξησης των πωλήσεων κεφαλαιοποιητικών προϊόντων ζωής στην Γερμανία και, των υψηλότερων εσόδων από τα επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit-linked). Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 35,5% στα 1,2 δισεκατομμύρια (0,9), αντανακλώντας το υψηλότερο επενδυτικό περιθώριο στις ΗΠΑ. Η αξία των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε 22,8% στα 453 εκατομμύρια ευρώ αντανακλώντας τις μεταβολές που έγιναν στα προϊόντα κεφαλαίων. Το περιθώριο των νέων επιχειρήσεων ενισχύθηκε 3,1% (2,6%) υποβοηθούμενο από το βελτιωμένο επιχειρηματικό μείγμα.
Κλάδος Διαχείρισης Κεφαλαίων: Ισχυρές εισροές από την PIMCO
Στο κλάδο διαχείρισης Κεφαλαίων τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 24,4% στα 572 (460) εκατομμύρια ευρώ, υποβοηθούμενα από την αύξηση των λειτουργικών εσόδων, ως αποτέλεσμα της αύξησης του μέσου όρου στα υπό διαχείριση κεφάλαια τρίτων. Ο δείκτης σχέση κόστους – εισοδήματος βελτιώθηκε κατά 3,6%, φτάνοντας το 63,3%. Εν συγκρίσει με τα στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε τρίτους αυξήθηκαν κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των εισροών κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ της PIMCO καθώς και από την ανάπτυξη στις αγορές.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια τρίτων στην Allianz Global Investors αυξήθηκαν κατά 4,4% στα 339 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, κυρίως από την ανάπτυξη που σημειώθηκε στις αγορές κεφαλαίων.